Deca
14.10.2022.

Za razvoj fine motorike nije vam potrebno ništa što već nemate

Kompjuterski miš im u ruci „leži“ kao da su s njim rođeni, prstići im samo lete po ekranu tableta i mobilnog telefona, bistri su ko pčelice, a s druge strane ne znaju da uzmu kašiku u ruke i da naređaju tri kockice jednu na drugu. To je, kažu pedijatri i dečji fizijatri, danak savremenog doba, zbog čega mnoga deca imaju nerazvijenu finu motoriku u odnosu na mališane koji su rođeni pre samo 10-15 godina.
Na sreću, to može da se popravi bez mnogo muke, ali morate da im pomognete.


Fina motorika se najbolje razvija kroz igru koja će i vama prijati. Taman da se vi i dete odmaknete od telefona, računara i televizora. Nabavite raznobojni papir, blokove, makaze, bojice, lepak, šarene tkanine, vunicu i razne druge sitnice, pustite maštu na volju i krenite da stvarate mala zajednička remek-dela. To će vam, ako ne sada, biti sjajna zabava u danima kada zbog kiše i vetra nećete moći da provodite mnogo vremena napolju.
Evo šta treba da radite ako vam dete ima...

Između dve i tri godine


Ne očekujte previše, pa će vas dete možda prijatno iznenaditi. Počnite sa crtanjem linija i krugova, a potom pređite na druge geometrijske slike. U ovom uzrastu možete da im nabavite i prve bojanke, bez mnogo detalja, kako bi učili da se drže granica, kao i prve makaze sa zaobljenim vrhom. Dovoljno je da nauče da ih drže pravilo, seckanje će doći kasnije samo po sebi. I plastelin je dobra igračka za ovaj uzrast, naročito ako dete ima strpljenja da vam pravi kuglice, glistice, voće i razne druge malene figure.

Između tri i pet godina


U ovom uzrastu dete, ako ste krenuli da radite s njim na vreme, već ume da drži olovku i bojicu, da seče jednostavne oblike makazama i da boji veće površine bez greške, pa možete da pređete na komplikovanije zadatke. Dajte mu da vam pravi kolaže od raznobojnog samolepivog papira, a ako je baš vešto, može da koristi i običan papir i lepak. Ukoliko je „napredno“, umeće da lepi i šljokice, dugmiće, perje i male pompone, pa čak i vunicu po iscrtanim linijama.

Između pet i osam godina


Pre polaska u predškolsko i u prvi razred osnovne škole dete bi već moralo dobro da barata proborom za pisanje i makazama, a problem ne bi trebalo da mu predstavljaju ni četkice i vodene boje. Kada je reč o crtanju, već su dovoljno veliki da uočavaju detalje i da mogu da ih prenose na papir, a od plastelina i gline će praviti sve što zamisle, samo ako im obezbedite dovoljno materijala.
Ukoliko je „prevazišlo“ seckanje papira, možete da mu ponudite raznobojne tkanine, da njih seče. Neke devojčice će u ovom uzrastu poželeti da probaju da šiju, što je sjajno, ali će im za to trebati „tupa“ igla i vaša pomoć.

Najbolje od svega je što ćete se i vi sjajno zabaviti!
Foto: MireXa-pixabay, MireXa-pixabay,elkimmelito-pixabay,micheile-dot-com-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Creative napravi i oboj zmaja  21620
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.829,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Farma sa zivotinjama i zvukom-plastelin 19526
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mozaici 0827
Sa Mini Pixel Artom stvorite bezbroj malih remek-dela sa klinovima. Samo postavite &sca...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.452,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno