Deca
24.10.2019.

Pomozite im da savladaju strah od smrdibuba i drugih insekata

Da nije silnih smrdibuba, i onih mramornih i zelenih etiopskih, koje nas opsedaju na svakom koraku i napolju i u zatvorenom prostoru, moglo bi se reći da je ova jesen savršena. Ali, ne, ne možemo mi bez problema. Preživesmo komarce, a sad nam se valja nositi sa ovim malim živuljkama koje nam izranjaju iz torbi, zveckaju po lusterima i lampama, koje nam se šunjaju po ormarima i plaše decu.


Mnogi klinci na njih ne reaguju, kao ni na ostale bube, ali zato ogroman broj dece pri susretom sa svakim insektom, naročto kad je ružnjikav i smrdljiv poput smrdibube, počinje da vrišti i da panično beži. Kod većine je reč o prolaznom strahu od insekata, a neki će doživotno patiti od entomofobije, kako se stručno naziva ovaj problem.
Ako i vaše dete burno reaguje na insekte, bilo da je reč o svima ili jednoj određenoj bubi, potrudite se da mu pomognete da savlada svoj strah.


Najvažnije je da detete nauči da ih ne ubija, jer za tim nema potrebe pošto je, predočite mu i to, ono veće od svakog insekta. Recite mu da ga smrdibuba, mrav, pauk ili bubamara neće povrediti i da se svi oni mnogo više boje njega nego ono njih. Ako zgazi smrdibubu, smrad će mu biti veći problem od njenog izgleda, a ako krene rukom na pčelu ili osu, one će ga, braneći se, ubosti i eto belaja.
Umesto da ga učite kako da se brani, pokušajte da mu pomognete da upozna ova mala bića s kojima delimo planetu.


Kad se sledeći put nađete „oči u oči“ sa smrdibubom, ohrabrite dete da je upozna izbliza. Pričajte o obliku njenog tela, o boji, o njenom kretanju. Ispričajte mu šta smrdljivi Martin, kako se još zove ovaj insekt, jede, gde živi, kako se brani od ptica, životinja i ljudi... Obavezno istaknite zašto su insekti korisni i koja je njihova uloga na planeti.
Ako vas nije strah, ubacite jednu bubu u teglu, zatvorite je poklopcem na kojem ste izbušili rupice, dodajte komadić voća i nekoliko listova, pa je dan-dva čuvajte kao kućnog ljubimca, a zatim je vratite u prirodu.


Ukoliko sve ovo ne urodi plodom i ukoliko vaše dete ne savlada strah od insekata, iskoristite vreme do proleća da zajedno na računaru, tebletu ili telefonu nađete što više informacija o najrazličitijim insektima. Posebno se pozabavite pčelama i mravima, najvrednijim predstavnicima živog sveta, paucima koji „donose pare“, raznobojnim bubamarama, skakavcima, zrikavcima i svicima, koji se danas retko viđaju, a naročito lepim, raskošnim leptirima.
Kad dete sa sigurne udaljenosti upozna ovaj bogati i zanimljivi svet, kupite mu lupu da na proleće nastavi svoje istraživanje izbliza, a dotad će i strah nestati.
Foto: todaysparent.com, patten.lib.me.us, getkidsoutside.co.uk, firstcry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno