Deca
04.10.2019.

Nije teško naučiti dete da se oblači samo, samo budite strpljivi

Već između treće i četvrte godine deca su spremna da polako počnu da uče kako da se oblače sama. Ovo može biti jedan od većih izazova u sazrevanju, ali će im pomoći da malo po malo steknu određenu dozu samostalnosti i nezavisnosti. U uzrastu od pet-šest godina već će biti sposobni da se presvuku i obuku sami. 

Kada dete počne samo da se svlači pred spavanje možete da počnete da ga učite da se oblači uz vaš nadzor i eventualnu pomoć. Važno je da ga ne požurujete, kako se ne bi unervozilo ukoliko nešto ne uradi kako treba, a još je važnije da ga pohvalite svaki put kada lepo obuje čarapice ili obuče duksericu kako treba. Počnite od čarapa i gaćica, a onda pređite na delove odeće koji nemaju dugmiće i rajsferšluse, jer je za njihovo savlađivanje neophodna fina motorika. 

Dukserice i majice treba da imaju malo širi izrez kako bi dete lako moglo da provuče glavu. Što se tiče pantalona, krenite sa modelima koji imaju lastiš, pa tek kada njih savlada, pređite na one koji imaju vrpcu ili rajsfešlus.
Deci je u početku mnogo lakše da se svuku nego da se obuku sama i takođe, jednostavnije im je da oblače sitne komade odeće, pa tek potom one koji dolaze preko - dukseve, košuljice, pantalone, haljine. 

Kada dete počne da se oblači samo ne pravite korak unazad. Pogrešno je da ga jedan dan ga pustiti da se samo obuče, a da ga već sledećeg dana oblačite vi samo zato što žurite ili nemate strpljenja. Na taj način ćete ga samo zbuniti. 

Važno je na početku računati na to da će se dete veoma sporo oblačiti pa uračunajte vreme koje mu jepotrebno kako ga ne biste ujutro pred vrtić na kraju vi oblačili jer kasnite. Do polaska u školu roditelji najčešće biraju šta će dete obući svaki dan. Međutim, biće korisno će biti da mu dozvolite da makar jedan odevni predmet samo odabere jer će ga to motivisati i ohrabriti.
foto: guiainfantil, petalo.com, melodijolola

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno