Deca
20.09.2019.

Naučite dete da sređuje svoje stvari

Svaki roditelji priželjkuje da mu dete bude samo malo urednije i za mrvicu organizovanije, ali na tome mora da se radi od najranijih dana. Počinje se sa malim zadacima, da bi se do perioda adolescencije ovaj proces završio. Neka deca će napredovati brže, neka sporije, a ima i onih koja red nikada neće doživeti kao prirodno stanje. 


Održavanje reda biće lakše ukoliko svakoj stvari odredite mesto na kojoj će stajati. Kada su igračke u pitanju, od koristi mogu da vam budu kartonske ili velike plastične, providne kutije kako biste grupisali slagalice, kocke, autiće, lutke...
Garderobu sortirajte tako da dete u svakom trenutku zna gde stoje pantalone, gde su mu majice, košuljice, čarape, veš... Ukoliko je vaše dete školarac, veoma je važno da svoj školski pribor, knjige i radni sto uvek održava uredne jer će tada imati bolju koncentraciju i neće trošiti silno vreme da nađe svesku ili tempere koje mu trebaju baš za taj dan. Uostalom, ne kaže se za džabe "Red na stolu, red u glavi". 

Pokažite mu kako da jednostavno organizuje garderobu recimo slaganjem po bojama, tipu stvari ili veličini. Isto važi i za igračke i knjige.
Pohabane stvari i oštećene igračke koje dete ne koristi treba baciti, a ono što je dete preraslo pokloniti. Deca, kao i mnogi odrasli, često čuvaju mnoge stvari "za svaki slučaj", ali to neće doprineti stvaranju reda. Zlatno pravilo je da ukoliko neku stvar niste koristili više od šest meseci, što ne važi za sezonsku garderobu i knjige, treba pokloniti ili baciti.
Kada se soba, ormari, police i fioke oslobode od suvišnih stvari, organizacija će biti mnogo lakša i jednostavnija. Važno je da dečje stvari ne bacate i ne poklanjate kradom i bez saglasnosti, bez obzira kog su uzrasta, i uvek im argumentujte zašto to treba uraditi.Ne požurujete dete kada sređuje svoje stvari, jer ćete ga unervoziti, ali mu zato obavezno objasnijte zbog čega je dobro da sve bude "pod konac".

Znamo da deca ne mogu da srede i spakuj sve za čistu desetku kako to vi radite, pa im u početku pomažete. Nemojte nikad naknadno, kada ono ne vidi, da prepakujete ono što je ono spakovalo. Em neće moći da se snađe, em će imati utisak da mu dišete za vratom i namećete svoju volju.
foto: jerry-wang-unsplash,dreamstime_m_73382773-famveldman

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno