Deca
19.09.2019.

Kako su se snašli vaši đaci-prvaci? Rade li domaći? Ide li im pisanje?

Dragi roditelji đaka prvaka, već ste zaslužili prve čestitke. Preživeli ste prve dve nedelje obojene strepnjom, stresom i ponekom suzicom. Preživeli ste najveće izdate, uključivanje u nove Viber grupe, prve „uši“ na sveskamama, gubljenje olovaka i gumica, a navikli ste se i na nošenje onih teških rančeva.
Lepo ste se snašli... A vaš prvak? Kako mu ide?


Da li ste ono malo vremena koliko provodite zajedno iskoristili da se upoznate sa svim što se vašem detetu dešava? Znamo da vam nije lako, da vam svakog dana nedostaju barem dva sata za tekuće obaveze, ali gledajte da nađete dovoljno vremena za razgovor o svemu što se detetu dešavalo tokom dana. Sve to može da vam donese mnogo zadovoljstva, naročito ako dete s radošću ide u školu i s lakoćom izvršava svoje obaveze, ali i frustracijama, jer stvari ponekad umeju da se iskomplikuju.


Iako većina dece dobro prihvata nove obaveze, jer one, istini za volju, i nisu naročito velike, ima i onih prvaka koji ne mogu brzo i lako da se prilagode novom okruženju, učiteljima, disciplini, školskim i domaćim zadacima. Ako vam se učini da vaše dete pati, da nerado odlazi u školu, da ne želi da priča o tome kako je provelo dan, obratite se učiteljici kako biste saznali u čemu je problem.
Nemojte da je zivkate svaki čas, da je sačekujete po hodnicima škole i da jurite na svaka „otvorena vrata“, ali svakako treba s vremena na vreme da se raspitate o napretku i prilagođavanju vašeg deteta.


Prvaka podstičite da priča o školi, o svojim osećanjima i frustracijama, a ujedno ga motivišite da vam se „hvali“ onim što je naučilo. Nadgledajte ga dok radi domaće zadatke, ali ih ne radite umesto njega, i preslišavajte ga pesmice. Ono malo zajedničkog vremena koristite pametno, a ne na televiziju, video-igrice i druge vidome pasivne zabave.
Razgovarajte i osluškujte... Samo tako ćete znati šta se dešava s vašim mališanom, da li se oseća prihvaćeno ili odbačeno, i samo tako ćete moći da mu pomognete da izgradi samopouzdanje i samopoštovanje.


Pratite njegov izbor prijatelja, budite u toku sa svim što mu se dešava, ali se ne mešajte u te odnose, a naročito u svađe. Tada treba da ga saslušate, da sagledate situaciju iz više uglova, da pokažete razumevanje i da date koristan savet. Kada dođe do sukoba, pokušajte da shvatite kako se vaše dete oseća, zajedno pokušajte da shvatite kako se druga strana oseća, a onda potražite način za rešenje sukoba. Ne uplićite se direktno, jer ćete tako samo nauditi svom detetu.
Foto: sportwaikato.org.nz, kezj.com, kawanashoppingworld.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno