Deca
12.09.2019.

Kako je grafitna olovka postala nepoznanica za najmlađe osnovce

Krajem prošle nedelje, nakon samo nekoliko dana provedenih sa decom, jedna učiteljica koja je dobila novo odeljenje prvaka, podelila je na društvenim mrežama svoje zabrinjavajuće utiske.
„Imaju sedam godina, ne znaju da govore pravilno, ne znaju šta je grafitna olovka, troje ne zna svoje prezime, a jedan ne zna kako je mami pravo ime! Kaže da je svi zovu Beba... Roditelji ih hvale, tvrde da sve znaju, da im je mnogo slatko što ne govore čisto, ali se ne sekiraju jer ima vremena da nauče“, napisala je učiteljica i dodala „Kad je po njima vreme da dete progovori? Sa sedam godina, ide na fudbal, engleski, a ne zna da govori srpski i ne zna da veže pertle“.


Kako to obično biva, na društvenim mrežama i portalima koji su preneli ovo pismo, jasno su se kristalizovale podele na one koji smatraju da učiteljica laže i one koji tvrde da je situacija još gora, na one koji smatraju da ne sme da se žali, jer je njen posao da ih svemu nauči, i na one koji osuđuju roditelje, a javili su se i „stručnjaci“ za poređenje ovog i nekih ranijih vremena.


Evo samo nekih od komentara.

Eto, moje dete ima tablet i sluša pesmice na srpskom i engleskom na njemu. Dragi bravo, jesam li ja losa majka?
Moka
Ako ti se dete uspavljuje uz tablet i ako mu ga guraš u ruke kad god želiš da je mirno i da ti ne smeta onda izvini ali jesi loša majka. Šta će detetu tablet i šta će mu pesmice na engleskom?
Nevena

Dobro, ja imam pravo da verujem da je moguće napraviti lepšu i bolju Srbiju i da to zavisi od nas. Zar ne? Zašto odmah „to kod nas ne može da bude“? Ako počnemo ti i ja, videće i ostali i pridružiće nam se...
Maja

Pogledaj iza sebe, pogledaj oko sebe i onda reci da je moguce napraviti bolju Srbiju.Vise od 30 godina ogrezla u kriminalu,korupciji,neznanju, nepotizmu...a najbolji otišli odavno.Nismo mi ni prvi ni poslednji koji nestaju zbog svoje nesposobnosti.
Vladimir

Lijepo ja velim da prvo mora u Sprdiji da se desi evolucija, pa prosvijećenje i na kraju obrazovanje puka, u suprotnom loše nam se piše u svakom smislu te riječi. Naše SFRJ osnovno osmogodišnje obrazovanje je ravno današnjem fakultetu, ne bih da pravim paralele.
Goran

Ja znam mnogo dece kroz posao tog uzrasta pa i mlađe i svi znaju da govore, kako se zovu i prezivaju i ko su im roditelji. Žao mi je što ti poznaješ drugačiju decu.
Miroslav

Bez brige, 60% ce biti odlicni a ostali vrlo dobri.
Bejzbolka

Ako roditelji rade po 10h i mrtvi umorni dodju kući šta mogu naučiti svoju decu? Plus baby kanal koji roditelji puštaju deci pre nego što progovore, od kog deca postanu zavisna i jedino im je to zabavno.
Sandra

Lupas gluposti. Ko nema vremena za decu nek ih ni ne pravi.
Coco

Zato ona prima platu pa neka ih nauči, a ne da štrajkuju i deca ispaštaju i roditelji plaćaju privatne časove.
Miloš

Nije njeno da uči decu da govore(u specijalnu školu u tom slučaju), kao i kako se zovu roditelji. To je dužnost roditelja. Sa decom se priča, a ne gura dete u kolicima i gleda u telefon. Svaka deseta majka to NE RADI (ne gleda u telefon).
Jovana

A šta vi mislite o generacijama čije vreme tek dolazi?

Foto: 1075koolfm.com, feetuniqueshop.com, parents.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno