Deca
03.09.2019.

Kada je pravo vreme da školarca pustite samog na ulicu?

Gotovo svi roditelji pitaju se kada mogu dete da puste samo na ulicu, da ode do prodavnice ili do drugara koji stanuje u komšiluku. A kako nijedno dete nije isto, nema ni preciznog odgovora i konkretnog saveta koji bi mogao da važi za sve.

Trenutak u kojem ćete mu dati tu slobodu zavisti od toga koliko je dete samo po sebi zrelo, kako se snalazi u nepredviđenim situacijama, među nepoznatim ljudima i, naravno, od mesta u kom živite. Nije svejedno da li ste u varošici ili u velikom gradu sa gustim saobraćajem i drugim potencijalnim opasnostima.

Ukoliko odlučite da ga pošaljete do drugara koji živi u komšiluku, važno je da poznaje put kojim treba da ide. Ako je sa vama često tuda prolazilo, jedan poziv kada stigne i drugi kada krene nazad kući, biće dovoljni da se i vi i dete osećate mirnije.

Optimalan uzrast da dete pustite samo u školu, ukoliko treba da koristi prevoz, jeste oko desete godine, a ukoliko je škola blizu i može da ode i peške, to može biti već u drugom ili trećem razredu. Samostalni odlazak u park ili prodavnicu obično se vezuje za navršenu osmu godinu.

Dajte im slobodu postepeno i pustite ih da se korak po korak navikavaju na to da sami idu negde. U početku ih puštajte da sami prelaze ulicu i da sami kupe šta im treba, a vi ih čekajte s druge strane saobraćajnice. Kasnije, kada steknu sigurnost i oslobode se straha, neće biti problema ni da sami odu u market ili se nađu sa društvom u parku.

U uzrastu od deset do dvanaest godina verovatno će želeti da sa društvom voze bicikl po kraju, pa je važno da znaju da poštuju pravila u saobraćaju, da koriste samo trotoar za vožnju, da paze kako na svoju tako i na bezbednost ljudi oko sebe i da ispoštuju dogovoreno vreme za povratak kući.

U ranom tinejdžerskom periodu verovatno vam neće biti lako da decu ubedite da uvek poštuju pravila. Ona će pokušavati da isteraju svoje, pod izgovorom da njihovi drugovi ostaju duže, ali se vi čvrsto držite svojih pravila.

Naravno da svaka porodica ima svoje norme i i da deca mogu biti različita što se tiče odgovornosti, pa bi možda rešenje u ovakvoj situaciji bilo da porazgovarate sa roditeljima njegovih prijatelja kako biste utvrdili zajednička pravila .

Korisno će biti da sa detetom vežbate situacije u kojima može da se nađe, kao i njegove reakcije. Na osnovu njegovih odgovora najbolje ćete zaključiti da li je vreme da ga pustite samo ili ipak treba sačekati još malo.
foto: smartparents, eresmama, grupomarmor

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno