Deca
14.08.2019.

Nemojte da se čudite što su zbog nekih meda raspisivane nagrade

Samo majke koje su sto puta zašivale uši ofucanom plišanom medi, krpile rupe na staroj prosenjenoj peleni i kradom u toku noći izvlačili omiljeno ćebence da bi ga najzad oprale, znaju koliko može da bude snažna zavisnost od predmeta koje detetu pruža utehu. Nekima je to jastučić koji su dobili odmah po rođenju, nekima je to stara sestrina lutka, nekima ćebence ili neka druga stvarčica, a zajedničko im je da od „utehe“, kako ih psiholozi nazivaju, ne žele da se razdvajaju nikad.


Ova zavisnost razvija se tokom prve godine, vrhunac doseže oko drugog rođendana, a kada će prestati zavisi od karaktera deteta. Nesigurniji mališani, oni koji se teže odvajaju od roditelja, svoju „utehu“ dugo vuku za sobom, oni samostalniji je odbacuju ranije, ali većina dece pristaje da je se odrekne najkasnije do petog rođendana.


Za „utehom“ dete, kažu stručnjaci za razvoj, najčešće poseže kada je umorno, nervozno, frustrirano, uplašeno ili bolesno, kada menja rutinu i okruženje, ali i u situacijama kada se upoznaju novi ljudi. Ako znate da će se vaše dete osećati bolje uz omiljenu igračku ili krpicu, ne oduzimajte mu je, ne zadirkujte ga i ne vršite pritisak da se odrekne onoga što mu pruža sigurnost.


Da biste mu pomogli da pobedi ovu zavisnost i da stekne neophodnu sigurnost, zajedno odredite mesta na koja se ide bez ćebenceta, pelene ili omiljene plišane igračke, ali i vreme koje treba da provede bez „utehe“. Ako već znate u kojim situacijama dete ne želi da bude bez omiljene stvarčice, probajte unapred da ga zaokupite nekom aktivnošću, kako biste mu skrenuli misli. Vremenom će i samo shvatiti da mu takva podrška nije potrebna, pa će zaboraviti na nju.


Ukoliko vaš mališan ne preteruje, ako je u stanju da tokom većeg dela dana funkcioniše bez „utehe“, opustite se i čekajte da ova zavisnost od predmeta prođe sama od sebe. Neka deca, posebno devojčice, čak i u pubertetu spavaju sa omiljenim medom, ali to već nije zavisnost već navika i ne treba da vas zabrinjava.
Međutim, ako primetite da detetu stara krpica više znači od ljudi, druge dece, da ne mari ni za jednu igračku, knjigu ili aktivnost, obratite se dečjem psihologu.
Foto: aceconsultants.co.uk, gillettechildrens.org, potterybarnkids.com, wisepick.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno