Deca
12.08.2019.

Po nečemu smo drugi u Evropi, ali to nije nešto čime se treba hvaliti

Prema najnovijem izeštaju Evropske radiodifuzne unije, bez obzira na nove tehnologije i internet, televizija se i dalje i te kako gleda, a Srbija se nalazi na neslavnom drugom mestu. Prvi su Rumuni koji su, pokazuju zvanični podaci, u 2018. godini dnevno uz male ekrane provodili čak pet sati i 37 minuta, a mi pet sati i 32 minuta dnevno, što je za 19 minuta više nego 2017. godine.


Ispred televizora najviše vremena provode stariji, a uz njih, pretpostavlja se i deca, ako ih čuvaju bake i deke. Da u tome nema ničeg dobrog, svedoče preporuke Američke akademije za pedijatriju (AAP) koja je odredila koliko vremena deca smeju da provedu ispred televizora

  • Bebe do 18 meseci – Ni minut, ako se ne računa vreme koje dete provodi u dnevnoj sobi u kojoj je uključen TV, ali ne i kanali sa sadržajima za decu.
  • Deca od 18 meseci do 24 meseca – Ne više od 10 do 15 minuta, ali u društvu roditelja.
  • Predškolci – Ne više od sat vremena dnevno, ali samo ako gledaju edukativne emisije primerene uzrastu i to u društvu odrasle osobe koja im može pomoći da razumeju ono što vide.
  • Deca od 8 do 18 godina – Roditelji treba da postave jasne granice i da odrede koliko vremena dnevno, a svakako ne više od dva sata.


Osim vremena koje provode ispred TV-a, podjednako, ako ne i više, problematičan je i sadržaj koji deca upijaju dok su u društvu odraslih, natočito ako oni gledaju rijaliti programe, informativne i političke emisije koje obiluju teškim rečima. Ako se na ekranu pojavi nešto što ne odobravate, isključite televizor i objasnite u čemu je problem, ali i mimo toga razgovarajte o onome što vi gledate i šta deca gledaju.


Pitajte ih šta misle o situacijama, događajima ili osobama koje gledaju, šta misle o određenim postupcima, šta misle o scenama nasilja ili seksa, o ratu, o radu ili o razlikama, ali pitanja svakako prilagodite njihovom uzrastu.
Zato je važno da prvo roditelji, bake i deke shvate šta su neprimereni sadržaji za decu, a da onda klincima objasne da TV nikako ne sme da im krade vreme za spavanje, učenje i fizičku aktivnost.
Foto: grandmagazine.com, senior-care-centers.com, genmice.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno