Deca
01.08.2019.

Ovo upozorenje objavljujemo već treći put. Obavezno ga pročitajte

Iako je u Magazinu Dečjeg sajta ovaj tekst objavljen dva puta, a prenosili su ga i neki drugi, čak i uticajni portali, sudeći po slikama sa ulica, parkova, trotoara, čekaonica i svih drugih mesta na kojima se mogu videti bebe u kolicima, nismo dovoljno ukazivali ne jednu jako opasnu pojavu.


Mladi roditelji, pa čak i iskusne bake, uporno preko kolica prebacuju pelenu ili, još gore, tanak frotirski pokrivač, pa sve lepo pričvrste štipaljkama da bi bebu preko dana zaštitili od sunca i urokljivih pogleda, a predveče od komaraca. Nažalost, to može da dovede do toplotnog udara, pa čak i do iznenadne smrti odojčeta. Ovo upozorenje izneli su švedski naučnici i naglasili da i najtanja tkanina podiže temperaturu za 15 stepeni u odnosu na spoljašnju, što je previše, čak i da živa ne prelazi 30. podeok.


Prebačena pelena zaustavlja protok vazduha, podiže telesnu temperaturu, otežava disanje i uz to sprečava roditelje da na vreme vide da bebi nije dobro. Umesto tkanina, za zaštitu od sunca, ako već morate na kratko s detetom napolje, koristite suncobran. On zaustavlja štetne UV zrake i stvara zaklon od sunca, ali ne zaustavlja cirkulaciju vazduha.


Inače, bebe i sasvim malu decu tokom leta ne treba izvoditi napolje u periodu između 10 i 17 časova, a narednih dana, kada se očekuju ekstremno visoke temperature i veoma visok indeks UV zračenja, šetnju odložite za 19 sati.
Tokom večernje šetnje preko kolica prebacite zaštitnu mrežicu. Beba će imati dovoljno kiseonika, neće joj biti pretoplo, a biće zaštićena od komaraca.
Foto: babytrain.com.au, videoblocks.com, boba.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno