Deca
24.07.2019.

Veza između mame i bebe jača nakon presecanja pupčane vrpce

Prisna veza između mame i bebe uspostavlja se brzo nakon začeća, a u poslednjem trimestru beba čuje i zvuke iz okoline, pa ne čudi što čim se rodi prepoznaje glasove koji su je umirivali dok je bila u stomaku. Međutim, za produbljivanje tih veza neophodan je kontakt oči u oči, a tu su i ove naizgled male stvari koje mogu mnogo da pomognu. 

Gledajte je u oči tokom hranjenja
Važno je da gledate bebu u oči dok je hranite jer će ona tako osetiti koliko vam znači. Dojenje se podrazumeva kao idealan vid hranjenja ne samo zbog nutritivne vrednosti majčinog mleka već i zbog bliskosti, otkucaja maminog srca i maminog mirisa, jer je sve to važno za bebin razvoj.

Razgovarajte sa njom
Vaše nežne reči, vaše tepanje i pevušenje učiniće da se beba oseti voljeno i srećno. Njoj ništa ne može da zameni vaš glas, kao što ni vama ništa ne može da zameni njego gugutanje, smeh i kikotanje.

Ogledajte se zajedno
Bebe vole da gledaju lica ljudi iako u ranom uzrastu ne razumeju koncept ogledala i odraza, ali ako se budete zajedno ogledali ona će uživati.

Zaboravite na telefon
Vaši prijatelji, kolege i porodica razumeće zbog čega vam je sada potrebno i po nekoliko sati da odgovorite na poruke jer najveći deo svog vemena posvećujete novom malom biću u svom životu.

Spavajte u isto vreme kada i beba
Nemojte osećati krvicu ukoliko zaspite gotovo uvek kada spava i vaša beba ili ako se uspavate ujutro. Odmorna mama je srećna mama, a to je ono što je bebi najpotrebnije.

Ne poredite svoje dete s drugom decom
Novopečeni roditelji neretko po internetu traže tekstove o razvoju beba pa svoje dete upoređuju sa decom svojih prijatelja i rođaka iako to nikome nije od koristi. Svaka beba jednistvena, pa samim tim i brzina kojom se razvija i napreduje.

Neka vam beba često bude na grudima
Devet meseci nosili ste je u stomaku i sigurno je da i vama i njoj to nedostaje. Zato bebu što češće držite u naručju, na grudima ili u "kenguru" jer će im vaša blizina i miris pomoći da se umire, ujednače disanje i rad srca.

Uvek odgovarajte na njen plač
Bebi je potrebno da zna da ste uvek tu za nju i da ćete je uzeti i umiriti kad zaplače, naručito u prvim mesecima života. I ne, nemojte se plašiti da ćete je razmaziti.

Postanite superheroj u povijanju
Pravilno povinanje učiniće da se vaša beba oseća sigurnijom i da ima mirniji san. Treba li da dodamo još nešto?

Uživajte u najlepšem mirisu na svetu
Nažalost, još niko nije uspeo da napravi pafrem sa bebi mirisom pa njemu dokle god možete.

Slobodno se modirajte 
Ako se i vi, kao i većina mladih majki, rastopite od miline svaki put kada čedu obučete neku novu modernu "krpicu", uživajte u pravljjenju slatkih bebećih kombinacija.

Vodite dnevnik, makar u  prvih godinu dana
Prva godina vaše bebe proleteće kao tren i zato obavezno zabeležite najvažnije momente - prvo gukanje, prvu reč, zubić, korak... 

Dišite duboko čak i kada beba plače
Sve bebe plaču - a vi kao mama morate da naučite da umirite sebe i da ne paničite u tim situacijama jer ukoliko beba oseti da ste i vi nervozni, plakaće još više.

Ustanovite zajedničku rutinu 
Bebe obožavaju navike i tačno utvrđen raspored. Stoga ako na vreme ustanovite rutinu i držite je se, olakšaćete ne samo sebi već i bebi. A time ćete joj pomoći da oseti kako već unapred znate sve njene potrebe.

Napravite svoju omiljenu muzičku listu
Odaberite listu od svojih pet omiljenih pesama i pevajte ih pred bebom. Iznenadićete se kada i ona posle nekog vremena bude počela da „peva" sa vama.

 

Cmačite je do mile volje, neće se izlizati
Za nekoliko godina pri pokušaju da je poljubite imaće „onaj izraz lica“ i neće baš biti raspoložena za maženja. Stoga sada dok je još mala i „bespomoćna“ mazite je i ljubite dok vas želja ne mine.

foto: youaremom,sheknows, goodtoknow,lasexta, medela, mommasociety, revistapediatriayfamilia

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno