Deca
17.07.2019.

Postoji nešto što sjajno gasi žeđ tokom leta, a nije voda

Visoke temperature, kretanje i aktivnosti na otvornom veoma brzo mogu da dovodu do dehidratacije organizma, naročito ako je reč o deci. Ona, žale se roditelji, često zaboravljaju da piju vodu, od igre ne stižu da se požale na žeđ, pa je teško obezbediti im optimalan unos tečnosti, što je leti od izuzetne važnosti. 



Deca od 12 meseci do pune četiri godine tokom dana, u proseku, treba da popiju 4-6 šoljica vode, s tim da nutricionisti i pedijatri napominju da su težina deteta i njegova aktivnost značajniji od uzrasta. Ukoliko ne piški dovoljno i redovno, ako uočite da je nervozno i umorno, ima suve ili ispucale usne, znajte da mu nedostaje tečnost. Da ne biste morali stalno da motrite na njih, evo trikova koje će obezbediti bolju hidrataciju tokom leta.

 

Dodajte vodi ukus 
Sveže voće iseskano na kriške ostavite da stoji u bokalu s vodom. Ono će joj dati prirodnu slatkoću i osvežavajući ukus. Takođe, možete i da isečete lubenicu na koskice, da je stavite u posudice za led i zamrznete, pa da ih kasnije dodajete u vodu.
Isto mođete uraditi sa bilo kojom voćkicom koju dete voli. Operite je, oljuštite, izgnječite, dodajte malo vode i zaledite. 

 

Nudite im mleko
Kada mislimo na gašenje žeđi, gotovo nikada nam ne padne na pamet mleko već samo voda i sokovi. Međutim, i ono mnogo pomaže. Pored toga što hidrira, mleko obezbeđuje i proteine neophodne za pravilan razvoj mišića i rast. 

Ne zanemarujte moć voća i povrća
Namirnice kao što su lubenica i krastavac, imaju u sebi veliku količinu tečnosti pa ih nudite češće deci kroz salate i za užinu. 

Pravite im voćne sladolede
U blenderu izmikajte omiljenu dečju voćku sa malo sveže ceđenog soka od narandže ili par kašika vode, sipajte ih u modle za sladoled i zamrznite. Deca će ih obožavati. Em su hranljivi i ukusni, em odlično hidriraju. 

foto: lifestylekid, chiroeco, care, guiainfantil, theinspiredhome

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno