Deca
15.07.2019.

Da li ste čuli za aplikacije i uređaje za tumačenje bebinog plača?

Beba zaplače, mama skoči i nahrani je, beba zaspi! Beba zaplače, tata skoči, promeni joj pelenu, beba počne da se smeška! Beba neutešno plače, nosaju je i ljuškaju je mama, tata, baka, deda, tetka i komšinica s prvog sprata, al’ ona ne prestaje... Nešto je muči? Nešto je boli? Dosadno joj je?
Beba plače jer ne zna da kaže šta želi od vas. Da je drugačije, ne bi naučnici iz celog sveta već decenijama pravili „prevodioce“ i „tumače“ kmečanja, vrištanja, zaplakivanja i ostalih varijacija osnovnog vida bebeće komunikacije.



Poslednji u nizu su američki istraživači koji su osmislili algoritam koji tumači bebin plač. Da bi ga razvili, oni su, kako prenosi RTS, snimili 48 epizoda plača kod 26 beba u odeljenju neonatologije i zamolili roditelje, iskusne medicinske sestre i lekare da ih rastumače. Potom su pomoću algoritma analizirane razlike između različitih tipova plača, od onih uobičajenih, do neobičnih koji ukazuju na zdravstvene tegobe kao što su infekcije, zapaljenje pluća, problemi sa centralnim nervnim sistemom.



Malo pre njih, ovim problemom bavili su se i Kinezi koji su napravili aplikaciju za mobilni telefon koja snima i prevodi plač beba i govori roditeljima šta joj treba i šta treba da urade.
Prevodilac plača za sada prepoznaje samo četiri stanja: glad, punu pelenu, pospanost i bol. Kod beba mlađih od dve nedelje preciznost aplikacije iznosi 92 odsto, kod beba do puna dva meseca pada na 85 odsto, a kod četvoromesečnih beba na 77 odsto“, objasnio je kreator aplikacije Čang Čuan-Ju i naglasio da do tog uzrasta većina roditelja nauči da prepoznaje zašto beba plače i bez pomoći.



Kad dete napuni šest meseci ova aplikacija, kažu programeri, više ne radi jer se tada beba usklađuje sa svojim okruženjem. Kineska aplikacija za mobilne telefone nama nije od koristi, ne zato što kineske bebe drugačije plaču, već zbog uputstava koja nećemo razumeti, ali se zato kod nas svojevremeno pojavio uređaj koji roditeljima lampicama „govori“ da li je beba nervozna, da li plače iz dosade, zato što je uznemirena, gladna ili pospana.
Ne znamo koliko je korišćena i kako se pokazala, ali smo sigurni da mamino i tatino „šesto čulo“, osećaj i intuiciju ništa ne može da zameni i zato samo polako...



Od dana kad donesete bebu iz porodilišta, kad ostanete sami, „oči u oči“, dojite je na zahtev, s vremena na vreme zavirite u pelenu, proverite temperaturu u sobi, osluškujte njene potrebe, analizirajte njen plač, tešite je, ljuškajte je, pevajte joj i pričajte, pa ćete se brzo sporazumeti. Nema tog algoritma, aplikacije i uređaja koja poznaje vaše dete bolje od vas i koja može da zameni vašu povezanost s njim.
Foto: medicalnewstoday.com, kidspot.co.nz, littlenightowls.com, momlovesbest.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno