Deca
11.07.2022.

Mala deca su veliki manipulanti, ali ima načina da im se doskoči

Koliko god vam neverovatno delovalo, mnoga deca od najranijeg uzrasta pokazuju neverovatan talenat za manipulaciju pa uspevaju da dobiju sve što požele i od roditelja, ali i od baka i deka. Što je sigurnije u ljubav odrasle osobe, to će njegovo nastojanje da je "žednu prevedu preko vode" biti izraženije.

Ne ispunjavajte deci sve želje!

Sećate li se perioda kada je vaša beba imala samo nekoliko meseci? Mislite da u tom periodu nije bila sposoba da manipuliše? Ako malo bolje razmislite o njenom ponašanju, setićete se da je plačem ili određenim gestovima uspevala da dobije ono što želi u tom trenutku. Za taj uzrast je ovakvo ponašanje prirodno, ali nije za dvogodišnjaka koji rida ili se bacaka po podu da bi isterao svoje, dobio igračku ili još koji slatkiš.

Ukoliko roditelji iz želje da ga umire ispune njegov hir, plač će istog trena prestati ali će ono shvatiti da na taj način može da dobije sve što poželi.
E, tako nastaje manipulacija.

Međutim, koliko god da ga volite, a volite ga najviše na svetu, ne smete mu dozvoliti da vas vrti oko malog prsta i morate da mu postavite granicu i to odmah kad shvatite šta radi. Važno je da oba roditelja usklade stavove, kako jedan ne bi bio dobar policajac kod kojeg sve prolazi, a drugi loš koji ništa ne dozvoljava. Time se detetu šalju pogrešni signali koji ga samo zbunjuju.

Vaspitanje dece podrazumeva i umeće razlikovanja detetovih potreba i želja

Od druge godine roditelji moraju da nauče kako da razlikuju detetove potrebe i želje. Nezadovoljene potrebe mogu da ugroze njegovo funkcionisanje, pa je sasvim prirodno da plače ukoliko je gladno ili žedno, dok sa druge strane nezadovoljene želje izazivaju samo neprijatnost koja ne ometa normalan život. Deca ne znaju da naprave razliku između ove dve stvari, ali bi roditelji morali.

Kada roditelj odbije da ispuni neku detetovu želju, mališan ovo shvata kao da je roditelj odbacio njega, pošto u prvim godinama ne razdvajaju svoju želju od sebe. Stoga, kada odbijete da mu ispunite neku želju, budite sigurni da ste detetu prethodno pokazali ljubav i naklonjenost jer će samo tako moći da shvati da granice koje mu postavljaju nemaju veze sa vašim osećanjima prema njemu.

Sledeći put kad dete pokuša da manipuliše, setite se saveta psihologa:

  • Budite istrajni kada detetu kažete NE
  • Kontrolišite svoje emocije, a naročito bes u stresnim situacijama
  • Učite ih od najranijeg uzrasta da stvari traže sa poštovanjem, ljubavlju i uvažavanjem suprotne strane
  • Sa partnerom uskladite stavove oko ovih situacija

foto: freepik, mick-haupt-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dečiji lusteri 008DF4803-3VBL
Visilica 3xE27 DF4803-3V plava
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvena igra Ajkula 23433
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno