Deca
01.06.2022.

Levoruka deca nisu levaci. Naprotiv, natprosečno su inteligentna

Iako su na to potrošili više od 150 godina mukotrpnog rada, naučnici još nisu utvrdili zašto se 10 odsto svetske populacije rađa kao levoruko. Mada to samo po sebi nije ni dobro ni loše, nekada su levoruke osobe smatrane čudacima, a danas se, srećom, tome ne pridaje naročita važnost. Jedino je bitno, naglašavaju psiholozi, da dete, ako je levoruko, ne primoravate da koristi desnu ruku jer to loše utiče na psihu, motoriku, govor, intelektualni razvoj i karakter.

Levorukost možete prepoznati već od navršenog 18.meseca deteta

Sasvim mala deca uglavnom koriste obe ruke podjednako. Ako je igračka s njene leve strane, beba će je uzeti levom rukom, ako se nalazi na desnoj strani, dohvatiće je desnom rukom, jer joj je tako lakše. Od 18. meseca većina dece počinje dominantno da koristi jednu ruku, ali se dok ne napuni tri godine ne može sa sigurnošću reći da li je desnoruko ili levoruko.
Međutim, velika studija koju su uradili Britanci pokazala je da se i pre rođenja zna koja će ruka dominirati kod deteta. Oni tvrde da je devet od 10 nerođenih beba u majčinom stomaku radije sisalo desni palac, a samo jedna od 10 levi.

Dok neki ljudi koriste samo jednu ruku za sve što rade, drugi je menjaju u zavisnosti od aktivnosti. Na primer, jedni pišu levom rukom, ali tegle otvaraju desnom, drugi sve rade levom rukom
Da li ste znali da su Napoleon, Albert Ajnštajn, Leonardo Da Vinči i Pablo Pikaso bili levoruki?


Levoruka deca i sticanje veština

Ako ste sigurni da je vaše dete levoruko, ne terajte ga da se „prebaci“ na desnu ruku već mu pomozite da razvije neophodne veštine i savlada izazove sa kojima će se suočavati. Za početak mu objasnite da nije ništa gore od vršnjaka i da ne treba da se oseća inferiorno. Zapravo, ono je posebno i privilegovano jer pripada maloj grupi od 10 odsto svetske populacije.
Takođe, trebalo bi da podstičete njegove posebne veštine, mada ovo pravilo važi za svu decu jer su sva posebna na određen način, ali budite tu da mu pomognete ako se muči sa kopčanjem dugmića, vezivanjem pertli, pisanjem... Sve će savladati, samo mu treba vreme.

Levoruke osobe imaju neka ograničenja

Inače, o ovoj razlici ne bi se ni govorilo da se levoruke osobe ne susreću sa određenim ograničenjima. Levoruka deca „mrljaju“ papir dok pišu hemijskom olovkom i naliv-perom, često pišu unazad, kao da kosriste ogledalo, muče se sa makazama... Kad odrastu upotreba nekih alata poput kružne testere može da im zada velike glavobolje, kao i rukovanje nekim mašinama.
S druge strane, brojna istraživanja govore da su levoruka deca često natprosečno inteligentna i da mogu da budu veoma nezgodni protivnici ako se bave mačevanjem, boksom i mnogim sportovima sa loptom jer dešnjaci nemaju adekvatnu odbranu od njih.
Foto: athree23-pixabay, kelly-sikkema-unsplash,martin-dube-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Rančevi za školu 530798EUR
Ranac Street  Alfa Lion 530798
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski ranac Urban Black Lines SC1647
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski ranac Super Light LOL YL048
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno