Deca
04.08.2023.

Prijatelj se ne stiče lako

Dok ne dođete u fazu da vaše dete ne želi ni tokom noći da se razdvoji od najboljeg druga ili drugarice, moraćete mnogo da ga tešite zbog svih izneverenh očekivanja, neuzvraćenih osećanja, svađa oko igračaka ili prvenstva na toboganu, odatih tajni, gurkanja i durenja, jer prijateljstvo i druženje nisu isto. Kao što će dok ne nauči da hoda svako dete bezbroj puta pasti, tako će pre sticanja pravog prijatelja morati bezbroj puta da se razočara, ali i jedno i drugo je vredno truda.
Samo treba biti strpljiv i sačekati da prođe svaka od pet faza.

Prva faza od 3. do 6. godine
Prijatelj je svako ko je u tom trenutku dostupan i svako s kim se dobro zabavljaju, ko voli da radi ono što vole i oni. Nisu sposobni da posmatraju stvari iz tuđe perspektive, već samo iz svoje, jer pretpostavljaju da svi misle i osećaju isto što i oni. Mnogo ih pogađa kad shvate da odnosi ne funkcionišu tako.
Iako su im neki vršnjaci draži i bliži od drugih, njihova osećanja nisu naročito postojana. Dovoljan je najmanji nesporazum da bi neko od njih izgovorio „Od danas se više ne družimo, ne volim te“.

Druga faza od 6  do 9. godine
U ovom uzrastu već znaju da drugare spaja nešto više od trenutnog druženja i aktivnosti u kojima zajedno uživaju, ali i dalje sebe stavljaju na prvo mesto. Prijatelj je onaj ko radi nešto lepo za njih – deli slatkiše, pomaže oko domaćeg, čuva mesto u autobusu kad se ide u bioskop, kupuje lepe poklone za rođendan...
Sposobni su za ucenjivanje i izgovaranje rečenica tipa „Neću da se družim s tobom ako mi ne daš ...“, ali su takođe spremni da se druže s nekim ko im se ne dopada previše samo da bi imali druga, naročito ako ga oni s kojima bi se radije igralo odbacuju.

 

Treća faza od 9. do 12. godine
Sposobni su da sagledaju i poštuju potrebe, stanovišta i osećanja drugih, ali ne ako to remeti njihove interese. Iako dobro znaju da je prijateljstvo uzajaman odnos koji podrazumeva i uzimanje i davanje, činjenje ustupaka i dogovor, teško im je da budu objektivni i da shvate da ne može sve da bude po njihovom.
U ovoj fazi deca insistiraju na pravičnosti i recipročnosti, ali o tome razmišljaju vrlo rigidno. Ako učine nešto lepo za prijatelja, očekuju da će im prijatelj to prvom prilikom uzvratiti. Ukoliko to izostane, spremni su i na svađu i na prekid druženja i tada umeju da budu vrlo isključiva. Okreću drugu decu protiv bivšeg BFF, izbacuju ga iz društva, „tajnog kluba“, Viber grupe...

Četvrta faza od 12. do 15. godine
Pomažu jedni drugima da rešavaju probleme, poveravaju se samo najbližim prijateljima, dele tajne i zaklinju se u vernost do groba. Sposobni su da za najboljeg druga ili drugaricu ičine baš sve, čak i ono što se roditeljima ne bi dopalo. Devojčice su u ovoj fazi naročito posesivne jer očekuju da sve rade zajedno, da se oblače isto, da slušaju istu muziku, da „hejtuju“ iste osobe. One izdaju, a za njih je izdaja i promena frizure bez prethodnog dogovora, jako teško praštaju. Vole se intenzivno, ali se još intenzivnije svađaju.

Peta faza nakon 15. godine
U ovoj fazi javlja se istinska emocionalna bliskost među prijateljima. Zahvaljujući zrelosti, postaju sposobni da cene međusobne razlike, da se izbore sa posesivnošću, da prihvataju druge prijatelje svojih prijatelja. Među njima postoji poverenje, međusobna podrška i bliskost se podrazumevaju čak i kada su razdvojeni. Nije neobično da u ovom dobu deca imaju nekoliko najboljih prijatelja – jednog s kojim dele sve tajne, drugog s kojim se sjajno zabavljaju, trećeg iz razreda, četvrtog iz kluba u kom treniraju...

Da li vam je sada jasno šta vas sve čeka. Ne sekirajte se, svi smo prošli kroz to. Proćiće i vaše dete.

Foto: bess.hamiti-pixabay, jarmoluk-pixabay-opt,cdc-unsplash,adina-voicu-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvene igre GD3DSD33
Društvena igra Bingo GD3DSD33 Nird
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.099,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvene igre TF76438
Društvena igra Gužva u saobraćaju De lux TF76438
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvene igre 58/51069mil
Društvena igra Ko sam sta sam 58/51069
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Antomski ranac Superlight Denim Romance 26926
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno