Deca
01.08.2018.

A sad svi u vrtlare

Do početka nove školske godine ostalo je mesec dana tokom kojih će retko koje dete sesti da obnavlja gradivo ili da se sprema za polazak u prvi razred, ali to ne znači da vaši mlađi osnovci i predškolci ne žele da nauče nešto novo na zabavan nači. Za ove „zelene lekcije“ ne morate da imate baštu, veliko i osunčano dvorište, što bi bilo savršeno, jer su vam dovoljne dve veće žardinjere u kojima možete da gajite čeri paradajz, ljute papričice, začinsko i drugo bilje koje ne zahteva posebnu negu i zavidan prostor. Ako budete dobar i posvećen učitelj, vrtlarstvo će imati veliki pozitivan uticaj na vašu decu.

Ukoliko vam se svi razgovori s decom vrte oko istih tema, začednički rad u „bašti“ će vam predstavljati neiscrpnu inspiraciju. Deca su po prirodi radoznala, naročito predškolci i mlađi školarci, pa će imati bezbroj pitanja od „Zašto biljkama treba sunce“, „Kako biljka pije vodu“, „Zašto je paradajz prvo zelen, a onda crven“ do „Zašto bosiljak brže raste ako ga redovno čupkamo i koristimo za jelo“... Ako im date odgovore na sva ova pitanja, očekujte da će u školi pokazivati bolje rezultate. To važi kako za svet oko nas, tako i za matematiku, naročito ako im poverite da iz dana u dan mere i beleže koliko je njihov zasad porastao. Još ako to dopunite zanimljivim knjigama o biljkama, izletom u botaničku baštu ili neku baštu na selu, dobićete malog botaničara.

Petogodišnjacima verovatno neće biti interesantna priča o vitaminima, mineralima i ostalim nutritijentima iz biljaka koje gaje, ali će zato trećaci i četvrtaci rado odslušati vaše „predavanje“ o hranljivosti spanaća, belog luka, paradajza i drugog povrća koje obično izbegavaju. Ovo je način da im približite namirnice koje nerado jedu, iako to ne treba da vam bude osnovni razlog za upuštanje u vrtlarsku avanturu.
Ne sekirajte se zbog prljavih ruku, zemlje i humusa rasutog po terasi i dasci kuhinjskog prozora... Sve se to da oprati i očistiti, ali će zato ponos i radost vašeg deteta zbog dobro obavljenog posla dugo trajati.

A kako malo prljavštine nikoga nije ubilo, budite spokojni. Vrtlarstvo će samo ojačati imunitet vašeg deteta, naročito ako imate veliku osunčanu baštu negde na otvorenom. Tamo će dete moći da se razmaše, da nosi kofice i kantice sa vodom za zalivanje, da čupka i sklanja travu koja im ugrožava povrće... Ovaj fizički rad na suncu i svežem vazduhu dobar je kako za telesno zdavlje tako i za njihov mentalni razvoj, a o tome da će najzad biti mirni, jer su nečim okupirani, da i ne govorimo.
Kad krenu da stižu prvi polodovi, opet se zajedno bacite na brojanje, a zatim i na sabiranje svih ubranih paradajza, papričica, strukova mirođije...
Verujte, uživaće u svakom trenutku, jer to je za gradsku decu neprocenjivo vredno iskustvo.

Foto: kaplanco.com, jewishlehighvalley.org, sprouttutoring.com.au, babyandchild.ae

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno