Deca
14.07.2023.

Pustite ih da se smaraju

Raspust tek što je počeo, a vas verovatno već boli glava od dečjeg „Mama, dosadno mi jeeee“ i „Tata, meni je dosadnoooo“. Šalju vam poruke i zovu vas na posao po pet puta da vas pitaju šta da rade, jer sami ne mogu ništa da smisle, a od trenutka kad uđete u kuću, traže da im organizujete neku zabavu. Najgore od svega je što se vi zbog toga, ma koliko se trudili, osećate loše i što oni, ma šta vi predložili, znaju da kažu samo „To je dosadno“.
E, pa dosta je bilo. Ako im je dosadno, nek se dosađuju!

Današnja deca se, kažu psiholozi, dosta razlikuju od starijih generacija koje su bile prinuđene da se same zabavljaju. Imali su manje igračaka, ograničen broj TV kanala, nije bilo ni računara ni mobilnih telefona, pa su dane provodili napolju, čitajući knjige, igrajući društvene igre, crtajući, pišući... A kako je nešto i do vaspitanja, deci nije padalo na pamet da se žale roditeljima i da od njih, kad dođu s posla, očekuju da ih oni zabavljaju.
– Današnja deca su lenja i za sve traže instant rešenje, pa i za zabavu, a to ne bi trebalo da bude vaš problem – poručuju dečji psiholozi.

Mnogim roditeljima je lakše da se, ma koliko bili bezvoljni, umorni ili zauzeti, dodatno angažuju nego da slušaju dečje žalopojke, iako time samo produbljuju problem. Dete koje nikad ne mora da mobiliše svoje kapacitete i da se angažuje kako bi se izborilo sa dosadom, to neće ni pokušati, jer će uvek od drugih očekivati da ga zabave.
– Umesto da im nabrajate šta sve mogu da rade, što će oni svakako odbiti jer je "dosadno", stvorite im okruženje i okolnosti u kojima će moći da se zabave sami – poručuju stručnjaci.

Dosada je delotvorna

Čak i ako je dete malo, ono može samo da se zabavi. Može da crta, da boji, da se igra kockicama, plastelinom, lutkama ili autićima, da sluša muziku i da đuska i peva, a starijima je još lakše, jer mogu sama pred zgradu ili u dvorište, mogu da uče jezike ili da sviraju neki instrument, a mogu i da čitaju.
A ako im baš ništa nije po volji i ako mislite da treba da ih razmrdate, uradite to tako da ih naučite pameti – tražite da vam pomažu u svemu što radite ili na njih prebacite deo poslova. Ako se „upecaju“, eto dva dobra za vas.

Zadužite ih da prostru ili da pokupe veš dok ste vi na poslu, da postave sto i podgreju ručak za sve, da bace smeće i odu u prodavnicu po hleb, da usisaju celu kuću i da obrišu prašinu. Sve ovo bez problema mogu da rade i desetogodišnjaci, a mlađima jednostavno nađite društvo. Pozovite njegovog druga ili drugaricu s kojim dobro funkcioniše i lepo se igra bez asistiranja odraslih, obezbedićete sebi malo mira.

A ako vaše dete odbije i ovaj predlog, potpuno ga ignorišite. Pustite ga da se smara, jer ni to nije loše. Kad mu dosadi, uposliće svoje vijuge, pa će samo doći novih i uzbudljivih ideja.

Foto: shlomaster-pixabay, regen-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvene igre 7-777-28pan
Fenomenalna igračka za decu.
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.299,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvene igre 889318pan
Oprez Dinosaurus, dinosaurusi će se pojaviti u bilo kom trenutku
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 91/70757
Kreativni sto sa dodacima 91/70757
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno