Deca
17.03.2018.

Pokrenite ih, prijaće im

Taman smo pomislili da je zima prošla, a ona se ne da. Trebalo bi da se strpimo još koji dan pa da se rešimo debelih jakni, kapa, šalova i čizama i da konačno izađemo napolje. Neka deca se raduju, druga već jadikuju jer će ih roditelji terati da odlože tablete i telefone, da se odvoje od računara i televizora i da se aktiviraju.
Čak i ako se u početku budu bunila i negodovala, deca će, ako im pomognete, na kraju početi da uživaju u kretanju i aktivnostima na otvorenom. Ne budite lenji, aktivirajte se i vi. Svaki korak se računa!

Fizička aktivnost igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja i podizanju kvaliteta života svih nas, a posebno je važna za decu i mlade. Nažalost, danas čak i mlađi školarci radije provode vreme sedeći i ležeći nego u igri, pa bi valjalo da im pomognete u usvajanju zdravih navika kako bi ih zadržali doživotno.
Počnite polako i ne forsirajte ih, jer je deci uzrasta od pet do 11 godina dovoljan jedan sat umerene fizičke aktivnosti, s tim da je više još bolje. A da se sve ne bi svelo na tromu šetnju ili bezvoljno prelaženje s jedne sprave za igru na drugu, budite im dobar primer.

Ukoliko se vi ne dižete sa troseda, ne izlazite iz auta, ne pamtite kada ste poslednji put potrčali, dete vam neće verovati kada mu budete pričali o blagodetima fizičke aktivnosti. Promenite ploču i:
* Vodite ih pešice do škole ili vrtića, do prodavnice i pijace
* Vozite bicikl zajedno, šetajte i trčkarajte po parku
* Ako imate psa, vodite ga zajedno u duge šetnje umesto da ga samo izvedete pred zgradu „da obavi posao“
* Zajedno očistite trulo lišće, grančice i nanose zemlje ispred kuće
* Odreknite se sedenja ispred TV-a i to zamenite šetnjom pre spavanja

Imajte na umu da će fizička aktivnost prijati i vama i klincima, ali i celoj porodici, jer ćete se zbližiti, upoznati komšije, drugu decu i druge roditelje.... Ni zdravstveni benefiti nisu zanemarljivi jer sat vremena fizičke aktivnosti jača tonus mišića i kosti, ubrzava metabolizam, snižava stres povećava kapacitet pluća, popravlja koncentraciju i držanje, snižava stres, snaži srce, ubrzava rast i razvoj dece... Kreće se od fizičke aktivnosti umerenog intenziteta, u šta spadaju brzo hodanje, vožnja bicikla i skejtborda, a tek kasnije može da se pređe na aerobne aktivnosti snažnog intenziteta poput trčanja, košarke i fudbala

Za decu bi bilo idealno ako bi mogla da se razmrdaju nakon škole, u vreme koje su obično posvećivala gledanju televizije, društvenim mrežama i video-igricama. Optimalno bi bilo da u početku barem tri dana tokom nedelje imaju i aktivnosti za jačanje kostiju, koje uključuju trčanje, hodanje i skakanje, i aerobne aktivnosti koje poravljaju kapacitet pluća, jačaju srce i ublažavaju stres stresom. Kada savladaju početnu mrzovolju i otpor, sama će poželeti da budu aktivna tokom čitave sedmice, a vama će tada preostati samo da ih pratite. .
Uživajte i budite nam zdravi!

Foto: klaschoolshillsboro.com, scrippsamg.com, e-sports.org, healthyfamiliesbc.org, organwiseguys.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno