Deca
28.12.2017.

Ukinite deo pravila

Nova godina se, ako ne računamo pravoslavnu, dočekuje samo jednom godišnje, i svi žele da se dobro zabave. Ni deca, čak i ona sasvim mala, nisu izuzetak. Bebe nemaju nikakvu svest o slavlju, pa njihov dnevni ritam svakako ne bi trebalo menjati, ali su zato deca već od druge godine i te kako oduševljena promenama koje donose praznici.
Kad porastu rado će se sećati svih novogodišnjih noći kada su mogli da jurcaju naokolo, da galame, jedu slatkiše i čekaju ponoć, što znači da treba da ukinite neka pravila.

Ako spadate u prosečne roditelje koji će 31. decembar, do poslednjeg trenutka, koristiti za nabavku, pripremu hrane, čišćenje i ukrašavanje kuće, pakovanje poklona i ostale obaveze, potrudite se da dete tokom dana obavezno malo odspava. Em će uveče biti bolje  raspoloženo, em vam se neće motati oko nogu dok završavate sve planirane poslove. One starije, koji već dugo ne znaju za popodnevnu dremku, angažujte da vam pomognu u skladu sa godinama, sposobnostima i sklonostima.

Iz nekog čudnog razloga, a možda i puke potrebe da „budu veliki“, deci je jako važno da budna dočekaju ponoć. Ako mogu, pustite ih. Većina njih će pasti u krevet malo nakon uobičajenog vremena za spavanje, ali zato one upornije nemojte sputavati te večeri i noći. Pustite ih da jurcaju, da se zabavljaju, da đuskaju, reći će vam kad im se prispava. Sutradan će verovatno spavati malo duže, a već narednog dana, ako ne planirate reprizu dočeka, očekujte da se vrate u normalan ritam.

Sa stola punog đakonija vaša deca će najverovatnije prvo uzeti ono što im inače zabranjujete ili dajete u ograničenim količinama, poput kolača, torti, slanih sireva i mesnih prerađevina.
Nemojte da upropastite svečanu večeru time što ćete insistirati da jedu isto što i ostali. Ako su probirljiva ili „teška na hrani“, za njih pripremite ono što najviše vole: pljeskavicu, pomfrit, picu... Važno je da se narednih dana sve vrati na staro. Ukoliko su previše jela, imaće slabiji apetit, ako su mogla da jedu slatkiše bez ograničenja, tražiće vam ih i dalje, ali vi budite dosledni. Pravila su prekršena samo za doček, da bi deca osetila svečanu atmosferu i shvatila da su praznici nešto posebno.

Foto: -thesun.co.uk, toronto4kids.com, urbanfamily.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno