Deca
27.12.2017.

Smanjite broj poklona

Mobilni telefon, ajpedovi, tableti, lap-topovi, roleri, skupa odeća, skupe igračke... Spisak bez kraja i konca, posebno ako ga prave klinci koji već znaju da Deda Mraz ne postoji, a znaju i da ste slabi na njihovo treptanje i umilan pogled. Imate dva rešenja... Da im ispunite svaku želju, makar se i zadužili, ili da nađete pravu meru.
Evo šta o tome misli dečji psiholog An Gatasel, autorka knjige „Ljubav, dete, posao... kako isplivati iz svega toga?“.

– Moderno društvo pokušava da nas ubedi da su nam za sreću potrebni najnoviji i najskuplji gedžeti, sve igračke sa reklama, firmirana odeća i najpopularnije patike. Mnogi od nas nisu u stanju da se odupru tom teroru, a deca posebno, jer se ugledaju na drugare, pa će dati sve od sebe kako bi ostavili utisak na društvo – kaže Gatasel.
Za nju su, objašnjava, dečji motivi potpuno razumljivi, ali uspeva da nađe razumevanja i za roditelje.

– Većina nas poklonima pokušava da nadoknadi vreme koje ne provodimo sa decom, a to je posebno izraženo kod razvedenih očeva i majki. U njihovom slučaju deca igraju upravo na tu kartu... Ako se mama usprotivi kupovini mobilnog telefona, tata će pristati i obratno. Ali, roditelji se zavaravaju ako misle da će im pokloni pomoći da uspostave bolju komunikaciju sa decom i da nadoknade propušteno. Nijedna stvar, ma koliko je dete želelo, ne može da se meri sa harmoničnim porodičnim odnosima.

Ako preterujete s poklonima, naročito onim skupim jer imate dobra primanja, dete će na kraju početi da meri ljubav brojem paketića ispod jelke. Postaće nezahvalno, neće se ničemu radovati, neće mariti za iznenađenja, a na kraju će početi sebe da vrednuje po tome koliko ima i šta ima, naročito u poređenju s vršnjacima.

– Nema veze da li je vaše dete malo, pa još veruje u Deda Mraza, ili je nerazumni tinejdžer, vratite u igru spisak želja. Recite mu na koliko poklona ima pravo, a ono nek odluči. Ovima starijima možete da date i novčani limit za sve stvari sa spiska, pa nek pažljivo biraju. Prvo će ispisati sve što im padne na pamet, a onda će morati da naprave listu prioriteta, što je sjajna lekcija. Uostalom, svi mi tako radimo svakog meseca. Time što će se odreći nekih želja, dete će naučiti da razdvaja bitno od nebitnog, potrebno od nepotrebnog, istinske želje od pukog hira – poručuje Gatasel.

Foto: prima.co.uk, lizardmedia.co, reference.com, 1039maxfm.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno