Deca
16.12.2017.

Kockice su zakon!

Osim kad bosom nogom nagaze neku od onih malih koje umeju gadno da ubodu, pa zakukaju iz sveg glasa, većina roditelja će reći da su kocke i kockice najbolja igračka svih vremena. Umeju da se zagube, da zafale kad su najpotrebnije, da se izmešaju, da se polome, da padnu u zaborav pred najezdom „Roboraptora“, „Ekšen Menova“, novih vatrogasnih kamiona, malih ponija i velikih lutaka koje plaču, piju mleko, piške i dozivaju mamu, ali se iznova vraćaju na prvo mesto omiljenih igračaka dece svih uzrasta.
Šta to kocke i kockice čini tako savršenima, pa ih vole i bebe i tinejdžeri, mada ovi veliki to nerado priznaju?

Kao prvo, mogućnost kombinovanja je beskrajna, što je dragoceno za razvoj dečje mašte, ovladavanje prostorom, brušenje motorike, učenje boja, brojeva, oblika... Dokazano je da deca koja se igraju kockicama imaju prefinjenije vizuelno-prostorne veštine i raznovrsnije i kreativnije pristupe rešavanju problema od svojih vršnjaka koji radije biraju neke druge igračke. Osim toga, deca koja su sa dve-tri godine od kockica pravila složene objekte u školskom uzrastu pokazuju bolje rezultate iz matematike.

Pa šta čekate, pridružite se detetu u igri i podstaknete ga da kockice iskoristi i za učenje primereno njegovom uzrastu.

Od 6 do 18 meseci
Čak i ako beba još ne može da drži igračke u ruci, može da se zabavlja sa kockicama. Čim počne da sedi, ređajte joj velike kocke jednu na drugu, ali neka budu što veće i što šarenije, od tkanine ili kartona.
Vi gradite, beba nek ruši, a onda ćete vremenom zameniti uloge. Ne budite preambiciozni, dve-tri kocke su vam dovoljne za igru zokom koje možete da uvodite bebu u svet boja i brojeva.

Od 18 meseci do 3 godine
U ovom uzrastu dete već može da se igra manjim drvenim i velikim plastičnim kockama, i da odgovara postavljenim zadacima. Napravite nešto, pitajte ga može li da izgradi ono što ste vi izgradili, a ono će se truditi da vas nadmaši. Dajte mu konkretne zadatke, da izgradi zamak, garažu za autiće, ali ga motivišite da samo smisli nešto novo, kako biste mu podstakli maštu i pobudili interesovanja.

Od 4 do 7 godina
U predškolskim uzrastu deca počinju da se igraju malim i veoma sitnim kockicama, da po šemama prave određene likove, građevine, prevozna sredstva. Neka su veštija, neka manje vešta, ali će svako od njih moći da okonča slaganje samo ukoliko je dovoljno strpljivo i uporno. Ako ni zbog čega drugog, onda je makar zbog ove dve osobine igra kockicama veoma važna u ovom uzrastu.
Ako želite da ga podstaknete da uvek traži više rešenja i da uči matematiku, dajte mu najdužu kocku i recite mu da otkrije na koliko različitih načina može da napraviti komad iste dužine koristeći dve, tri ili više manjih kockica.

Od 8 godina
U ovom uzrastu većini dece će obične drvene i plastične kockice biti dosadne, pa će se uglavnom zabavljati „Lego“ kockama predviđenim za njihove godine. Interesovanje za njih može da potraje jako dugo, čak i kad uveliko postanu tinejdžeri, ali nemojte da ih ubeđujete da to nije za njih jer su već veliki, već im dozvolite da se igraju kockicama dokle god im to pričinjava zadovoljstvo.
Slaganje pojedinih „Lego“ kompleta može da bude komplikovanije od zamene menjača, a ako ne verujete, probajte.

Foto: alternet.org, parents.com, momjunction.com, directorio.logicsystemdata.com, sensationalkids.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno