Deca
02.11.2017.

Birajte sport po meri deteta (1)

Većina dece, naročito one koja još ne idu u školu, ima višak energije. Ako ih ne drži mesto, ako skaču po kući dok ne padnu od umora, izvesno je da im nedostaje fizička aktivnost i da je vreme da ih upišete na neki sport.
Nažalost, to je lakše reći nego uraditi, a najteže je napraviti dobar izbor. Roditelji se često povode za trendom, a deca za vršnjacima, što je pogrešno, jer sportska aktivnost treba u potpunosti da odgovara detetu.

– Sport treba birati prema detetovim sposobnostima i interesovanjima. Ako ga usmerite na sport koji je vaš izbor, a ne njegov, napravićete veliku grešku. Neadekvatan izbor dovodi dete u neravnopravan položaj, povećava rizik od povreda, doprinosi gubitku interesovanja, a može biti i izvor velikog nezadovoljstva i frustracija. U svakom slučaju, potrudite se da dete upišete na sport koji odgovara njegovom uzrastu, konstituciji, karakteru i fizičkim predispozicijama – savetuje Vladan Petrović, profesora fizičkog vaspitanja.

Evo šta treba da znate:

FUDBAL

Kada se počinje: Oko sedme godine
Preporučuje se: Deci prosečne i natprosečne visine, u zavisnosti od pozicije u timu. Deci koja nisu individualisti, koja vole da sarađuju.
Preporučen broj treninga: Od 7 do 10 godina tri puta nedeljno, od 10 do 15 godina četiri puta nedeljno, nakon 15. pet-šest puta nedeljno
Šta podstiče: Razvija kolektivni duh, opštu motoriku, a naročito motoriku nogu, jača samopouzdanja, povećava istrajnost, izdržljivost i volju.
 

KARATE

Kada se počinje: Sa šest godina
Preporučuje se: Deci slabije konstitucije, deci koja lako odustaju i imaju manjak samopouzdanja, nesigurna su, kao i deci koja su individualisti.
Preporučen broj treninga: Od 6 do 13 godina tri puta nedeljno, nakon 13. godine pet-šest treninga nedeljno u zavisnosti od afiniteta deteta i takmičarskog duha.
Podstiče: Jača volju i individualnost, razvija samopouzdanje, prevazilaženje stida, ubija agresivnost i hiperaktivnost jer kanališe višak energije.
 

KOŠARKA

Kada se počinje: Sa osam godina
Preporučuje se: Deci koja su genetski predodređena da premaše prosečnu visinu, deci koja imaju timski duh, deci koja vole da pomažu.
Preporučen broj treninga: Od 8 do 12 godina tri puta nedeljno, od 12 do 15 godina četiri puta nedeljno, posle 15. godine pet do šest puta nedeljno.
Podstiče: Kolektivni duh, osećaj za saradnju, opštu motoriku, naročito motoriku gornjeg dela tela.
 

ODBOJKA

Kada se počinje: Sa devet godina
Preporučuje se: Deci natprosečne visine, okretnoj, brzoj
Preporučen broj treninga: Od 9 do 12 godina tri puta nedeljno, od 13 do 16 godina četiri puta nedeljno, nakon 16. godine pet do šest puta nedeljno
Podstiče: Jača timski duh, kreativnost, spretnost, okretnost, razvija opštu motoriku, naročito ruku. Poboljšava skočnost, pomaže u savladavanju stida, podstiče takmičarski duh.
 

PLIVANJE

Kada se počinje: Oko četvrte godine
Preporučuje se: Deci natprosečne visine, deci koja imaju uske kukove i šira ramena, duge ruke, veće šake i stopala, deci koja su slobodna.
Preporučen broj treninga: Od 4 do 7 godina dva puta nedeljno, od 7 do 12 godina tri puta nedeljno, od 12 do 15 četiri puta nedeljno, starijima od 15 godina pet do šest puta nedeljno
Podstiče: Ravnomeran razvoj celog tela, povećava kapacitet pluća, pomaže u otklanjanju deformiteta kičmenog stuba.

Sutra vas očekuju vaterplo, skijanje, gimnastika, atletika, veslanje i tenis.

Foto: sportseed.com, care.com, activecentres.com, comebackmomma.com, daveramsey.com, volleyoc.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno