Deca
21.07.2017.

Kako odabrati prve cipelice

Prvi osmeh,  prva reč, prvi zubić i prvi siguran korak svog deteta pamte svi roditelji. Nešto su ovekovečili video-kamerom, nešto foto-aparatom, ali su, izvesno, sve pothranili u sećanju, posebno kada je reč o prvenčetu. Čak se i njegove prve cipelice godinama brižjivo čuvaju i zagledaju sa setom i pitanjem "kad pre izraste". A kao da ste ih juče kupovali i pitali se koje odabrati, na šta treba da obratite pažnju, koji materijal je najbolji, da li će biti dovoljno udobne za nežna stopalca i dovoljno sigurne za prve korake. Da bismo vam olakšali izbor, pitali smo dečje ortopede šta karakteriše dobre cipelice.

Lagani, prirodni materijali
Tkanina od prirodnog materijala ili mekana koža najbolji su izbor za mala, nežna stopala. Obuća od krute kože previše steže, nije udobna i otežava hodanje, a sintetički materijali onemogućavaju kožu da diše, pa se ne preporučuju.

Čvrsta peta i dubina
Prve cipelice treba da budu duboke, da pokrivaju gležnjeve, i da imaju čvrstu petu, a ulošci su nepotrebni. U prvim godinama života deca imaju nerazvijene svodove stopala koja se formiraju usled razvoja i jačanja mišića i tetiva. Ulošci veštački podižu  svodove stopala i rasterećuju mišiće, što onemogućava njihov prirodan razvoj, pa bi bilo bolje da izbegavate ortopedska pomagala.

Kožni ili gumeni đon
U prodavnicama dečje obuće često se viđaju roditelji koji savijaju i uvijaju cipelice, tražeći one sa najmekšim i najelastičnijim đonom, ne znajući koliko greše. Mekani đonovi povećavaju rizik od nezgoda, klizanja, padova i povreda, jer kamen, ekser i bilo koji drugi oštar predmet mogu da ga probuše. S druge strane, za decu nije dobra ni obuća tvrdih đonova jer deca u njoj prave nepravilne korake, pa se uvek preporučuju kožni ili gumeni đonovi. 

Odgovarajuća veličina
Cipelice ne smeju da budu uske, jer to negativno utiče na rast i razvoj stopala. Ako detetov palac udara u vrh cipele, tražite broj veće ili drugi model, jer bi valjalo da postoji malo praznog prostora. No, to ne znači da detetu treba da kupujete veliku obuću, misleći da će mu stopalo brzo porasti. U njima neće moći sigurno i stabilno da hoda, teturaće se i padati, a to ne želite.
Uvek kupujte cipele koje "pašu" dečjem stopalu, a ako imate dilemu, potražite pomoć od prodavca, oni znaju šta je detetu taman.

Udobnost pre svega
Moderna obuće može biti lepa, ali se ne preporučuje sasvim maloj deci. Boju i dizajn stavite u drugi plan, pa se fokusirajte na udobnost, jer je to najvažnije za dete koje trčkara i hoda po čitav dan.
Iz istog razloga se ne preporučuje kupovina dečje obuće preko interneta. Dete mora da isproba cipelice kako biste videli da li ga stežu ili žuljaju, kako korača u njima, može li da potrči...
 

foto: whattoexpect.com, Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno