Deca
19.07.2017.

Pelene se skidaju leti

Prošle su već dve godine, a vi i dalje od svake plate odvajate nekoliko hiljada dinara za pelene zato što vaše dete uporno odbija da koristi nošu. Sedne malo na nju, taman da odgleda crtać, ustane neobavljena posla, pa ga završi čim mu stavite pelenu.

Ako ste do sada imali dobar razlog da odložite prelazak na nošu –bio je bolešljiv; krenula je u vrtić, dovoljan joj je jedan stres; imala je temperaturu; bilo je hladno, prehladiće se dete – okrenite drugi list, jer se pelene najlakše skidaju leti.
Naravno, to nećete raditi ako dete nije spremno. Međutim, ako vaš dvogodišnjak ili trogodišnjak zna da kaže da je gladan, da hoće napolje, traži da mu pustite određeni crtani film ili da mu skinete prljavu pelenu, naoružajte se strpljenjem i krenite u akciju.

Nek samo bira nošu i gaćice
Prvi korak je kupovina noše ili adaptera za WC šolju, a najbolje oba. Dozvolite detetu da bira, jer mu time poručujete da je poraslo. Objasnite mu da, za razliku od beba, „veliki“ dečaci i devojčice ne nose pelene, pa će ono poželeti da se identifikuje sa njima. Osim toga, imajte na umu da će dete radije koristiti nošu koju je samo izabralo i koja mu se dopada, nego neku drugu. Isto pravilo važi i za gaćice, pa mu zato kupite nekoliko pari sa likovima njegovih omiljenih junaka iz crtaća. Njih će sa oduševljenjem nositi.

Olakšajte im skidanje odeće
Dok traje navikavanje na nošu i odvikavanje od pelena, dete oblačite što jednostavnije. Devojčicama navucite haljinicu, jer će  brzo i lako skinuti gaćice. Dečacima nemojte da oblačite pantalonice sa tregerima ili bermudice koje se kopčaju, šorts sa lastišem u pojasu je daleko praktičniji.
Inače, najbolje bi bilo da čitavu ovu akciju izvedete dok ste na moru, jer će dete moći da trčkara samo u kupaćim gaćicama.

Pratite skrivene signale
U početku se oslanjajte na uobičajeni ritam pražnjenja vašeg deteta. Ako znate da je do sada kakilo svaki put nakon doručka ili ručka, ne čekajte da napuni gaćice, već ga stavite na nošu. Ponudite mu da lista omiljenu slikovnicu ili mu dajte neku igračku, možda će sedenje potrajati.
Ukoliko vaše dete nema ustaljene navike, posmatrajte ga, čekajte da se uzvrpolji ili da počne da cupka, ili ga stavljajte na nošu na svaka dva do tri sata.

Zaboravite na grdnju i kazne
Ne očekujte da će dete odmah uspostaviti kontrolu nad pražnjenjem, jer je za to potrebno vreme. U početku neće biti svesno da nema pelenu, pa će mu se dešavati „pehovi“, ali tome nemojte da pridajete veliku važnost.
Ne grdite ga i ne kažnjavajte, već mu, kad se požali ma mokre ili prljave gaćice, objasnite da će sledeći put biti bolje.
U početku ćete morati da ga pitate da li želi da piški i da kaki, a onda ćete, brže nego što se nadate, ono od vas tražiti nošu. Svaki uspeh nagradite aplauzom i divljenjem, jer oni vole pohvale.

Umesto pelena kupite igračku
A pravu nagradu – i to svečano obećajte detetu – najavite za prvi naredni mesec kad od plate ne budete morali da izdvajate pare za pelene. Neka to bude neka igračka koju već dugo priželjkuje, odlazak u igraonicu, luna-park ili na izlet...
Važno je da dete ima motiv, a vi ćete svakako uštedeti.

 

Foto: Pixabay, Depositphotos

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno