Deca
17.07.2017.

Šlauf i mišići nisu pouzdani

Mesecima se ste se radovali odmoru jer nećete ustajati u cik zore, juriti s posla u vrtić, noću spremati ručak za sutra... Najzad ćete moći da se opustite i uživate s decom negde pored vode.
Da se opustite!? Pored vode!? S decom!?
Zaboravite na to!

Deca vole vodu i uglavnom nemaju strah od nje, i to bi trebalo da vas natera da otvorite četvore oči ako želite da predupredite mnoge nevolje bilo da ste klincima napunili bazenčić ili ste ih odveli na punu plažu. Za davljenje je dovoljna voda dubine 3 cm, a za gubljenje deteta sekund nepažnje, pa bi valjalo da se podsetimo pravila bezbednosti.

U vodu samo s roditeljima
Dete nikad, ali baš nikad, naročito ako je malo, ne ispuštajte iz vida u blizini vode. Naučite ga da u vodu može da uđe samo sa vama ili uz vašu dozvolu. Ne računajte da je dete s prslukom na naduvavanje, šlaufom ili mišićima bezbedno, jer ova sredstva za održavanje na vodi mogu da budu veoma lošeg kvaliteta, s nepouzdanim ventilima.
– Nažalost, ni cena nije garant kvaliteta, a na njega sasvim sigurno ne treba računati ako ste ova pomagala kupili na tezgama, supermarketima ili u kineskim prodavnicama – upozoravaju iz udruženja za zaštitu prava potrošača.

Ako mu je šlauf prevelik, dete u sekundi može da isklizne iz njega i da potone.

Vaše dete je samo vaša briga
Iskusni spasioci sa jezera i bazena kažu da se deca načešće gube, i to na kratko, što je sasvim dovoljno da roditelje obuzme panika.
– Ne možete da sedite u bašti kafića, ćaskate s nekim ili čitate knjigu na krcatoj plaži i da se nadate da vam se dete neće zagubiti ili upasti u vodu. Ne računajte da će neko drugi paziti na njih. Dete ne bi smelo da uđe u vodu samo, čak i ako je plivač, jer uvek neko može slučajno da ga potopi, gurne ili samo isprska, da ono u panici počne da tone – upozoravaju spasioci.

Najopasnije je na rekama
Poseban oprez preporučuje se na jezerima i rekama, naročito ako je obala strma ili klizava. Čak i ako dete nema nameru da uđe u vodu, sekun nepažnje i klizavo tlo mogu da dovedu do nesreće.
Neuređene, tzv. divlje plaže, na kojima ne postoji spasilačka služba zaobilazite u širokom luku, čak i ako sami spadate u dobre plivače. Mulj sa dna, virovi i zapetljano bilje preveliki su rizik i za vas, a kamo li za vašu decu. Držite se obale, ali i na njoj budite oprezni.

I na kraju, poštujte bezbednosna pravila koja važe za sve, a za decu posebno.
Pre ulaska u vodu, pokvasite telo i glavu, ne ulazite u vodu punog stomaka, ne skačite jedni na druge, ne prskajte, ne potapajte i ne gurajte druge kupače. Nikada nemojte da plivate izvan obeleženih delova, već samo samo do bova, ne ulazite u vodu ako su talasi veliki i ne ohrabrujte decu da skaču u vodu ako ne znate da li je dovoljno duboka.

Foto: Pixabay
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno