Deca
17.07.2017.

Identična odeća – loša ideja

Dok je po osmi put dizao pobednički trofej na Vimbldonu oči celog sveta bile su uperene u Rodžera Federera, jednog od najvećih tenisera svih vremena, ali i u njegovu porodicu koja ga je bodrila sa tribina. I dok su za čuvenog Švajcarca svi imali reči hvale, njegova supruga Mirka Vavrinec pobrala je brojne kritike jer je njihove blizance, a imaju dva para, identično obukla.


Majla Rouz i Šarlen Riva (7) nosile su identične cvetne haljine, a Leo i Leni (3) bledoplave jakne, bele pantalone i tamne cipele. Uz ugla modnih stručnjaka – ništa sporno, iz ugla psihologa – pogrešno, jer, tvrde oni, blizanci ne treba da se oblače isto.

Nek prave svoje izbore
I ko je sad u pravu? Svi oni koji smatraju da su blizanci jedna duša u dva tela ili oni koji tvrde da su oni, makar bili identični, individue koje treba da neguju svoje različitosti?
Keit Rid, izvršna direktorka Udruženja blizanaca i višestrukih roditelja (Tamba), kaže da blizancima treba pomoći da razvijaju svoje identitete.
– Većina roditelja blizancima istog pola nekako po inerciji oblači istu odeću, kupuje im istu obuću, podstiče ih da se ne razdvajaju, da sve rade zajedno, da biraju isto društvo, iako oni imaju različite želje, afinitete, sklonosti, interesovanja, talente, pa i tempo razvoja – objašnjava Ridova.

Ne insistirajte da se uvek slikaju zajedno, oni treba da imaju lične fotografije.

Ne podstičite rivalitet
Blizanci će uvek, dodaje ona, imati posebnu, čvrstu međusobnu vezu koju različito odevanje i podsticanje individualnosti ne može da pokvari. Naprotiv!
– Dete koje se ne oseća osujećeno zbog svog brata blizanca ili sestre bliznakinje ono drugo neće osećati kao rivala. Međutim, ako jedna bliznakinja ne želi da nosi cvetnu haljinu, a drugoj je baš ta haljina omiljena ili ako jedna želi da trenira ritmičku gimnastiku, a druga karate, a roditelji ih teraju da u svemu prate jedna drugu i da izgledaju isto, devojčice će biti nezadovoljne i kriviće jedna drugu. A to nije dobro – poručuje Keit Rid.

Ne robujte stereotipima
Sa njom se slaže i Linda Bler, klinički psiholog, koja se u svojim naučnim istraživanjima bavila odnosima među blizancima.
– Blizanci su fascinantni i uvek privlače pažnju, pa roditelji to često podstiču, tako što decu oblače identično. Nažalost, to može da ima negativan uticaj na decu i njihov međusoban odnos jer svako od njih želi da bude posebno i najvažnije mami, tati, baki, deki, vaspitačici... Ako ih isto oblačite zato što se to od vas očekuje, oni će truditi da na sve ostale načine ispolje svoju individualnost takmičeći se pritom sa osobom koju najviše vole, sa bratom blizancem, odnosno sa sestrom bliznakinjom – kaže Blerova.

Identično odevanje blizanaca nije problem dok su oni sasvim mali, ali bi do polaska u školu trebalo da počnu da nose ono što žele. Ako oni insistiraju, nek se oblače isto.

Foto: Pixabay
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno