Deca
21.05.2015.

Letnji kampovi za mališane na Zlatiboru

Letnji kampovi su sve popularniji kod nas. Šta jedan letnji kamp treba da sadrži kako bi delovao podsticajno na dete?

- Svaki kamp namenjen deci školskog uzrasta XXI veka, trebao bi posedovati elemente igrica, sa kojima oni odrastaju. Konkretne zadatke, postavljene ciljeve I punu slobodu u toku kreativnog izražavanja. Kao I u igricama (u kojima se sve dešava u nekoliko sekundi), program kampa bi morao biti veoma dinamičan, kako bi dečija pažnja bila usmerena tokom celog dana na realizaciju zadataka, koji ih lagano vode do odabranih ciljeva.

Vreme koje mališani provedu izmešteni iz poznate sredine, na svežem vazduhu, okruženi blagodetima prirode u kreativnom i nadasve konstruktivno-ekološkom okruženju, ključno je za stabilnost njihovog psihičkog i fizičkog zdravlja, tako da kampove ne treba svrstavati u izlete ili odmore, jer su daleko više od toga.

Kako boravak u prirodi utiče na dečju kreativnost i na koji način su ekologija i umetnost povezane?

-Boravak u prirodni zahteva brojne improvizacije I snalaženja. Sam program je osmišljen tako da su mališani okupirani veći deo vremena, međutim veliki broj zadataka je koncipiran tako da oni sami istražuju, konstruišu, realizuju I na kraju predstavljaju svoj projekat. Umetnost u ekologiji ili Ekologija u umetnosti? Umetnost je oduvek bila ponosni promoter Ekologije i neko ko na svom mikro nivou deluje na zanimljiv - neobičan način šireći poruke i molbe o zaštiti životne sredine.

Zašto je važno da deca ispoljavaju svoju umetničku stranu?

-Od kada se rode, deca receptuju svaki zvuk iz svog okruženja. Lekari tvrde da čak i tokom trudnoće, majka treba da vodi računa o muzici koju sluša, atmosferi u kojoj radi, ljudima sa kojima komunicira i sl. U toku jednog dana, mališan (2 do 15 godina), susretne se sa nekoliko stotina negacija usmerenih njemu ili nekom iz okruženja. Ne skači, ne trči, ne piši tako, ne tvrdoglavi se, ne pije se tako mleko, ne viči, ne udaraj nogama, ne klati se, samo su neke od njih.

Čak I kada nisu usmerene ka deci, te poruke stižu do njih i ometaju ih u radu i razvoju. Pre nego što započnu neku akciju, pitaju se DA LI? Nažalost, većina izgubi samopouzdanje, sigurnost, upornost i u većini slučajeva idu linijom manjeg otpora : BOLJE DA NE ZAPOČINJEM NIŠTA, NEGO DA.... Kada se dete okupira stvaranjem - konstruisanjem, moždane aktivnosti se drastično povećavaju, što je konkretan rad na intelektu svakog deteta.

Kako je zamišljen vaš letnji kreativni eko kamp?

-Letnji kreativni eko kamp je šestodnevni boravak u potpuno čarobnom umetničkom ambijentu Galerije Božidara Kovačevića na Borovoj glavi, na Zlatiboru. Uz puno zabave i kreativnosti deca rade svoje projekte, postižu zadate ciljeve i sve to drugačijim, interesantnijim i uzbudljivim pristupom.

Tokom svih termina, sa mališanima su tri stručna trenera našeg studija. U jednom potpuno autentičnom umetničkom okruženju, sa dva velika zatvorena ateljea, nekoliko manjih, otvorenim centralnim delom, zajedničkim prostorijama i potpuno ekološkim apartmanima, mi boravimo i stvaramo 6 dana. Šesti dan je rezervisan za organizaciju i realizaciju izložbe, koju sami mali umetnici postavljaju i otvaraju. Aktivnosti svake grupe se dokumentuju video zapisom.

Koje aktivnosti očekuju njegove polaznike ove godine?

-Navešćemo nekoliko aktivnosti iz programa: crtanje, slikanje, asamblaž, izrada skulptura u prirodi i u ateljeu, treninzi HD-a, rad na samopouzdanju, istrajnost u izradi projekata, rad na isticanju individualnosti i još mnogo toga. Program je pripreman veoma temeljno i razlikuje se u odnosu na uzrast mališana. Akcenat bi stavili još samo na fizičke aktivnosti, koje su svakodnevno u programu u tri faze: jutarnje razgibavanje, prepodnevna šetnja (mini izlet) i popodnevni rad.

Ove godine smo pripremili i dva velika izleta. Najpre obilazimo STARO SELO SIROGOJNO i taj dan svraćamo u "Pećinu strogu" i odmaramo sat vremena ispod vodopada u Gostilju, dok smo drugi izlet pripremili kao iznenađenje, ali ne lokacijsko - jer svi znaju već da ćemo otići na Uvac i posetiti stanište BELOGLAVIH SUPOVA.... ali ne znaju više detalja o tom danu, to čuvamo za dan br. 5 :)

Kom uzrastu dece je namenjen?

-Kamp je namenjen deci uzrasta od 5 do 12 godina. Grupe se formiraju prema uzrastima polaznika, a maksimalan broj učesnika Kampa u jednoj grupi je 20.

foto:lrd

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno