Znanje-imanje
30.05.2014.

Kakve treba da budu prve slikovnice za decu?

Čitanje je veoma važan segment života.Čitanje podstiče inteligenciju,kreativnost,jezički razvoj,obogaćuje rečnik,produbljuje maštu i razvija mnoge druge sposobnosti.
Mnogo i dovoljno razloga da što pre razvijemo kod deteta početnu osnovu - ljubav prema knjizi i naviku čitanja.Međutim ,da bi dete zavolelo knjigu roditelji moraju da mu u tome pomognu.Važan je I celokupan odnos roditelja prema knjizi koji dete uči upravo od njih.Nije dovoljno da  samo kupe i poklone detetu knjigu već,moraju aktivno da učestvuju u izboru I čitanju knjige I da krenu  sa ovom lepom aktivnošću na vreme.

Vec od 9 -10 meseci preporučuje se susret sa prvom knjigom.
Dakle kada se roditelji upute u knjižaru da kupe prvu knjigu za svoje dete , na šta treba sve da obrate pažnju.Izbor knjiga u većini knjižara je velik i zaista nije lako odabrati onu “pravu” među mnoštvom lepih I kvalitetnih slikovnica.

Pri odabiru knjiga treba obratiti pažnju ne samo na to da su zanimljive ,lepe i da se roditeljima dopadaju već i da zadovoljavaju edukativne i pre svega ZDRAVSTVENE zahteve kada se radi o namlađem uzrastu. U prvom redu  prve knjige treba da budu štampane u tvrdom povezu,što znači da su listovi od kartona ,plastificirani(da bi se lakše održavali),a ivice knjiga obavezno  zaobljene.  Dete tog uzrasta tek razvija motoriku i koordinaciju pokreta i rukovanje knjigom je nazgrapno,tako da bi se obični listovi pocepali  i verovatno završili u bebinim ustima, a sa oštrim ćoškovima  beba može da se povredi.
Listovi tj. kompletan material od koga je izrađena slikovnica treba da bude ekološki i da ne bude ni na koji način štetan po dete.Slikovnice treba da imaju oznaku CE ili bilo koji dokaz da materijali od kojih je izrađena nisu toksični.To je vrlo važno jer dete većinu iskustva stiče tako da sve” proba” tj stavlja u usta. Osim zdravstvenih zahteva važni su i edukativni zahtevi tj da ilustracije I
Crteži budu što jednostavniji I jasniji sa što manje detalja .Pogrešno je mišljenje da slikovnice treba da budu što šarenije..Dete treba da fokusira predmete ,prepozna ,imenuje i tako razvija svoj rečnik i govornne sposobnosti. Uostalom dete uzrasta 2—3 godine uspešno razlikuje četiri boje te se preporuča da knjige tj slikovnice koriste četiri osnovne boje I na taj način se razvija I estetski senzibilitet kod dece.
Prve knjige su obično rečnici  za bebe sa životinjama ,predmetima i pojavama koji okružuju dete.Za početak biće dovoljno to što dete gleda slike i pokušava da okrene stranu ,a zatim da uči i nove reči.
Vrlo je važan  međusoban odnos roditelja i deteta tj aktivno i kvalitetno provedeno  vreme  za vreme čitanja slikovnice . To je prednost koji pruža knjiga..Dok sluša glas mame ili tate koji čita ,dete uživa u zagrljaju i u čitanju. Kako dete raste I njegova pažnja duže traje pa je sledeća stepenica čitanje kratkih priča,basni. Zatim slede neizostavne bajke koje su obavezan  deo detinjstva I odrastanja i koje razvijaju maštu
(Uzrast od 4- 7 godina tj do polaska u školu)
Roditelji treba da istraju u ovoj aktivnosti koja treba da postane navika ,svako veče kada se dete uspavljuje da pročitaju novu ili omiljenu detetovu slikovnicu.
Knjigu treba da ponesu i na put, decu  da vode u biblioteku, knjižaru,treba deci da daju priliku da biraju knjige koje ih interesuju.Treba da razgovaraju o pročitanoj knjizi,da pričaju o knjigama koje su oni voleli kada su bili mali.
Knjige su veliko bogatstvo kao što je i bogatstvo vreme koje roditelji provode sa decom dok  zajedno uživaju u lepoti pročitane knjige. Kada dete stekne tu početnu osnovu tj ljubav prema knjizi sve u vezi čitanja (a kasnije i učenja), biće neuporedivo lakše.

MAJA ENIS,dipl.pedagog

EncoBook je dečja izdavačka kuća koja ima za cilj da njihove knjige budu edukativne, lepe, kvalitetne, da ih deca vole, poklanjaju jedni drugima, da im budu dobar drug u njihovom odrastanju.
OVDE možete pogledati sva njihova izdanja u koja spadaju slikovnice, vežbanke, bajke, kao i edicija " Putovanje kroz znanje".

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

20.
Sep
2014
Znanje-imanje
22.
Aug
2014
Znanje-imanje