Osigurana budućnost
26.11.2013.

Inspirišite decu da zarade novac

Kako da naučite decu da sami zarade novac i pametno ga iskoriste?

Neka brinu o kućnom ljubimcu, pomognu komšiji da opere automobil, izbace đubre...

Inspirišući decu da “rade” za novac, naučićete ih da isti više cene

Deca često znaju da svojim ponašanjem treba da zasluže igračku. To je ono što ih kao male najviše interesuje. Pokušajte da napravite od materijala jednu tablu sa sitnim delovima gde bi ste ubacivali metalni novac za svako dobro ponašanje deteta. Primera radi, kada dete posluša roditelja, neka bude nagrađeno sa po 10 dinara. Ako njegova igračka košta 2.000 dinara biće potrebno 200 puta da bude pohvaljeno. Dete treba da redovno prati stanje na svojoj tabli i bori se da što pre dođe do igračke...
Jedan od interesantnih i korisnih načina da zarade novac, jeste briga o kućnom ljubimcu. Svakodnevna šetnja pasa, četkanje i pranje, obilazak i hranjenje preko vikenda ili dok ste na kratkom putu…sve su to načini koji se mogu i adekvatno nagraditi, a da detetu prija i dobije na osećaju vrednosti za svoj trud i rad.
Odloženo zadovoljstvo
Deca koja novac "zarađuju" zahvaljujući kućnim poslovima, ili honorarnim radom tokom raspusta u tinejdžerskom uzrastu, biće štedljivija od onih koji dobijaju džeparac, pokazalo je istraživanje Univerziteta Šefild koje je obuhvatilo 3.200 dece između 11 i 15 godina.
- Deca se štednji uče odmalena. To ne mora odmah da bude štednja novca. Štednja polovine čokolade da bismo je jeli sutra posle ručka je velika stvar za malo dete. Štednja je direktno povezana sa učenjem odlaganja zadovoljstva, a istraživanja kažu da su deca koja nauče da odlože zadovoljstvo mnogo uspešnija kao odrasle osobe, napominje Milica Okiljević- Ćućuz, psiholog.
Ako želite da vaše dete ima zdrav odnos prema novcu, da ne bude raspinik i da ume da štedi, nemojte mu davati džeparac već ga naučite da zarađuje.
Iz rasipništva ne raste „štedljivko“
Deca koja imaju honorarni posao tokom leta, kao tinejdžeri, više će štedeti kad odrastu nego oni koji novac "za sladoled" dobijaju od roditelja.
Ne samo što će znati da štede, deca će odgovornije raspolagati novcem, ukoliko počnu da zarađuju u tinejdžerskom dobu.
Na to utuči i potrošačke navike roditelja. Iz kuće "rasipnika" teško će izaći "štedljivko", upozoravaju psiholozi.
Zato, počnite na vreme da "plaćate" decu. Ne treba da im dajete novac ako operu sudove, izbace đubre ili prošetaju psa, jer su to obaveze koje ima i onako "slede", ali ako operu automobil, pričuvaju komšijsko dete, čitaju knjige i novine baki i deki u komšiluku, zaslužuju koji dinar za bioskop.

 

Ciklus tekstova s ciljem edukacije roditelja o štednji putem stipendijskog osiguranja omogućila je kompanija DUNAV OSIGURANJE.  Njihovu ponudu osiguranja možete pogledati OVDE.
Dečji sajt


slike:alphamom.com,articles.timesofindia.indiatimes.com ,www.macmillanmh.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno