Osigurana budućnost
11.10.2013.

Osigurana budućnost u (ne)sigurnom okruženju


Osigurana budućnost u (ne)sigurnom okruženju


Svaki čovek želi da sebi i svojoj porodici obezbedi finansijsku sigurnost, a upravo je osiguranje života najjednostavaniji i najsigurniji način da to i učini.


Neke stvari u životu ne možemo birati - porodicu u kojoj smo rođeni, osobine koje posedujemo, svoje mane i vrline, situacije kroz koje svakodnevno prolazimo. Na većinu drugih, na sreću, možemo da utičemo i zato bi u svakom trenutku trebalo da se rukovodimo izrekom: „Sam sam krojač svoje sudbine!“
Dečji sajt će vam pomoći da saznate kako da na najbolji način uštedite novac za vreme kada će vam on biti najpotrebniji.
Oktobar je mesec štednje. Mesec, u kome svi razmišljajmo kako bi bilo dobro da ostavimo nešto novca za neka manje ili više srećna vremena. Svuda su reklame, banke se utrkuju za klijente, nude bolji procenat ili dodatni poklon za svoje štediše.
U njihovoj senci stoji još jedna jako bitna finansijska sila koja želi da nam ponudi sigurnost za sve naše nepredvidive situacije. Neki možda nagađaju o kome je reč, neki su i zaboravili da postoji, neki se dvoume da li da se baš njoj priklone i tako omoguće svojoj deci sigurnu budućnost. Reč je o životnom osiguranju, najjednostavanijem i najsigurnijem načinu da sebi i svojoj porodici obezbedimo finansijsku stabilnost i sigurnost.

Istorija osiguranja u Srbiji

Reč “osiguranje“ u najširem smislu označava sigurnost, poverenje u nešto, zaštitu, obezbeđenje. Koreni osiguranja u Srbiji nalaze se još u Dušanovom zakoniku iz 14. veka, koji pominje kolektivnu odgovornost za naknadu štete, ali se osiguranje u pravom smislu na našim prostorima sreće tek polovinom 19. veka (to su takozvani „koševi" Miloša Obrenovića). Prve poslove osiguranja u Kraljevini Jugoslaviji obavljala su strana osiguravajuća društva, te je i prvi zakon o osiguravajućim društvima bio njima posvećen.
Za razliku od zapadnoevropskih zemalja, novovekovna srpska država se sa idejom i praksom osiguranja upoznala dosta kasno. Poslove osiguranja u Srbiji najpre su obavljala strana društva, a prvi domaći osiguravajući zavod osnovan je 1897. godine. Osnivači su bili Luka Ćelović i Đorđe Vajfert, a radio je kao Odeljenje za osiguranja Beogradske zadruge.
Kao i tada, Srbija i danas kasni za Evropom kada je u pitanju ova oblast.

Sve prednosti životnog osiguranja

U razvijenijim zemljama životno osiguranje predstavlja najzastupljeniji oblik štednje. Međutim, u Srbiji samo četiri odsto građana ima polisu životnog osiguranja, a razlog za to su mala primanja i neobaveštenost.
Prosečan građanin Srbije u tu svrhu ulaže i sto puta manje od prosečnog Evropljanina. Zato je Srbija na samom začelju u regionu sa 13 evra premije životnog osiguranja po stanovniku. To je neuporedivo niže od prosečne premije u Evropi koja iznosi više od 1.000 evra po stanovniku.
U SAD gotovo svaki stanovnik u svom posedu u proseku ima dve polise životnog osiguranja, dok u Japanu gotovo 90 odsto stanovništva je životno osigurano. U Švajcarskoj, koja važi za zemlju koja ima  najsigurniji finansijski sistem, osigurano je oko 80 odsto građana.
Situacija na tržištu osiguranja kod nas je još daleko od ove statistike. Za sada, uz obavezno autoosiguranje, Srbi najviše osiguravaju imovinu. Međutim, razvijenim tržištem smatra se ono u kome više od 60 odsto osiguranja pokrivaju polise životnog osiguranja. Za sada, udeo tog osiguranja u Srbiji je samo 17 odsto. Čini se, ipak, da i u ovoj oblasti počinju da duvaju neki povoljniji vetrovi. Prosečan građanin Srbije počinje da uviđa sve prednosti ovakvog načina štednje, a stručnjaci procenjuju da će prestankom svetske ekonomske krize osiguranje života dobiti mesto koje zaista zaslužuje.

Šta treba znati o životnom osiguranju?


Postoji više vrsta životnog osiguranja, a osiguranik bira onu koja mu najviše odgovara, kao i visinu iznosa. Premija u Dunav osiguranju može da se plaća jednokratno, godišnje, kvartalno ili mesečno u dinarima I devizama. Što je osoba mlađa, to je i osigurana suma viša. Pre potpisivanja ugovora o osiguranju, potrebno je dobro proceniti sopstvene finansijske mogućnosti i biti spreman na redovno plaćanje premije. Visinu premije određujete sami, u skladu sa vašim finansijskim mogućnostima i budućim planovima.
"Dunav osiguranje", lider na našem tržištu u oblasti osiguranja i jedina domaća kompanija registrovana za sve vrste osiguranja. Ima atraktivne i povoljne programe osiguranja života. Predstavljamo Vam neke od njih:
„MOJ ŽIVOT“ predstavlja individualno osiguranje života. Ovo osiguranje pokriva rizik smrti,  ali i doživljenja. Pruža zaštitu vašoj porodici, a vama omogućava kvalitetnu štednju. Polisu "Moj život" može zaključiti svako zdravo lice od navršene15. godine života do 75, a na period  od 5 do 25 godina.
"ZAJEDNO"  predstavlja uzajamno osiguranje života. Namenjeno je, pre svega, supružnicima, ali i svima onima koje povezuju zajednički interesi i partnerski odnosi. Po isteku osiguranja, ugovorena osigurana suma  po ovoj polisi  isplaćuje se u jednakim delovima svakom osiguraniku, a u slučaju smrti jedne osigurane osobe, ukupna osigurana suma pripada drugoj osiguranoj osobi.
„NAŠE DETE“ i predstavlja stipendijsko osiguranje života.
Rođenje deteta je jedinstven i neponovljiv trenutak u našim životima. Polisom  „Naše dete“ možete  omogućiti svojoj deci da ostvare svoje snove i stignu do planiranih ciljeva uz vašu pomoć. Važno je da počnete na vreme da štedite pomalo da biste im omogućili dovoljno! Ovo osiguranje mogu zaključiti sva zdrava lica od 15 do 75 godina života bez obzira na srodstvo sa detetom - roditelji, bake i deke, tetke, kumovi, prijatelji...Polisa se zaključuje na na period od  5 do 25 godina, a korisnik  je dete kome je polisa namenjena.

Ciklus od 12 tekstova s ciljem edukacije roditelja o štednji putem stipendijskog osiguranja omogućila je kompanija DUNAV OSIGURANJE.  Njihovu ponudu osiguranja možete pogledati OVDE.
 

 

 

slike: http://www.easyaupair.com,http://www.adamginsbergauctions.com,http://deeshealthtalk.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno