Aktuelno
24.12.2013.

Katolički vernici proslavljaju Badnje veče

Католички верници прослављају Бадње вече

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које време рачунају по Грегоријанском календару прослављају данас Бадњи дан.
Београдски надбискуп Станислав Хочевар предводиће у 22 часова мису у цркви Светог Петра, док ће на сам дан Божића предводити мису у Смедереву, а затим и у цркви Криста Краља у Београду.

Божић, по Грегоријанском календару, прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, док Српска и Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора тај празник прослављају према Јулијанском календару, 13 дана касније.
Према јеванђеоском предању, Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човечанства поштује у целом хришћанском свету.
У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.
Јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом, клањају се на Божић верници у католичким црквама и другим црквама западног обреда.

slika:pvportal.me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno