Aktuelno
07.01.2022.

Radujte se najvećem hrišćanskom prazniku. Mir Božji, Hristos se rodi!

Božić je najveći hrišćanski praznik koji pravoslavci slave 7. januara kao dan Hristovog rođenja. Prate ga brojni običaji i rituali, a jedna od njih je i spremanje česnice. Česnica je pogača, hleb ili pita, slatka ili slana, što zavisi od porodične tradicije i podneblja, ali je izvesno da je u svakom domu sprema domaćica u ranu zoru i da u nju stavlja novčić. Veruje se da će onaj član porodice koji pronađe novčić biti srećan cele godine, pa se u većini domova namešta da to bude najmlađi član porodice. Česnica se deli na onoliko delova koliko ima ukućana i jedan za položajnika.

Položajnik je osoba koja treba prva da uđe u nečiju kuću na dan Božića i da čestita ukućanima praznik sa „Hristos se rodi“, a ukućani odgovaraju „Vaistinu se rodi“. Polažajnik je obično muško dete, mada se danas ne drži do toga kao nekad davno kada su naši preci slavili Božić na selu. U međuvremenu su unuci postali polažajnici kod svojih baka i dedova, koje obilaze na Božić, ali je ove godine zbog koronavirusa ovaj običaj bolje preskočiti. No, to ne znači da deca ne mogu da budu polažajnici u svom domu, da čestitaju ukućanima praznik, da na sveći zapale grančicu badnjaka uz izgovaranje lepih želja domaćinu i njegovom domu. „Koliko iskrica toliko srećica. Koliko varnica toliko zdravlja i parica...“ Nekada se na selu govorilo „Koliko varnica toliko parica, kozica, prasica, kokica, kravica i konja...“

Položajnik simbolički predstavlja Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje, pa ga domaćica zato obavezno daruje i želi mu dobro zdravlje i svaku sreću. U davna vremena polažajnici su na selu dobijali pletene vunene čarape, kapu ili rukavice, crvenu jabuku, kao simbol zdravlja, i šaku oraha, a danas se poklon prilagođava primaocu.
Prema verovanju, na Božić treba započinjati nove poslove ili raditi baš ono što vas je mučilo prethodne godine kako bi ove sve išlo lakše, bez problema. Takođe, danas treba da se izmire svi koji su bili u svađi i da oproste jedni drugima.

A kad se lepo isčestitate, okupite se za svečano postavljenom stolu i uživajte u sa posebnom ljubavlju pripremljenoj svečanoj trpezi. Na njoj se, kako običaji nalažu, pored česnice i pečenice sigurno nalaze mnoge đakonije koje važi ukućani vole. Pozovite bake i deke, rođake, prijatelje i kumove, nazdravite preko video-poziva i čestitajte jedni drugima praznik:
„Mir Božji, Hristos se rodi!“
Foto: arhiva

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno