Aktuelno
04.01.2021.

Iako će biti drugačiji od svih ostalih, radujte se ovom Božiću

Dočekali smo 2021. onako kako su nam i preporučivali, u krugu najuže porodice, i to nam je, gle čuda, čak malo i prijalo. Nismo se previše opterećivali ni spremanjem novogodišnje trpeze, ni sređivanjem kuće, ni garderobom za tu posebnu noć. Prijalo nam je da provedemo nekoliko mirnih i opuštenih dana samo sa decom, za šta obično nemamo vremena, a sad nam predstoji i Božić. Predstoji nam praznik koji tradicionalno proslavljamo sa bakama i dekama, rođacima i prijateljima, praznik kojem se deca posebno raduju, praznik koji će ove godine morati da bude drugačiji od prethodnih.

Iako podaci iz prva tri dana ove godine pokazuju blagi pad broja zaraženih od koronavirusa, već krajem nedelje situacija može dramatično da se promeni jer nisu svi bili disciplinovani i nisu svi proveli novogodišnje praznike u svom domu. Iz tog razloga bi trebalo da budemo posebno oprezni i kada je reč o odlasku u crkvu i kada je reč o viđanju sa rođacima i prijateljima, naročito kada je reč o starijima, o hronično bolesnima, trudnicama...

Valjalo bi da, savetuju psiholozi, da iskoristimo ova dva-tri dana da objasnimo deci zašto ove godine moramo da odustanemo od nekih običaja, rutuala i porodične tradicije. Treba da im objasnimo i da ćemo Badnji dan i Božić proslaviti na drugačiji način, koji ćemo verovatno brzo zaboraviti kad pandemija prođe, i da je vreme za donošenje ispravnih odluka, kako se zbog nekih nesmotrenih postupaka ne bismo godinama kajali.

Nešto će, poput okruženja, morati da se promeni, ali mnoge druge stvari mogu da ostanu iste. Ako i vaša deca vole rutinu i predvidivost, pokušajte to da im obezbedite na što više frontova – držite se jelovnika, ritualnog unošenja badnjaka u kuću, božićnih čestitki, deljenja poklona... Ne ostavljajte ih u neizvesnosti, posebno ako su mali, nego već danas krenite da im pričate i objašnjavate na koji način ćete obeležiti Badnji dan i Božić. Ako budu imala dovoljno vremena da prihvate novu realnost, brzo će zaboraviti da su ovi praznici bili potpuno drugačiji od onoga na šta su navikli i onoga u čemu su do sada uživala.

No, to što će format obeležavanja najvećeg hrišćanskog praznika biti drugačiji, ne znači da ne možete da uživate. Potrebno je samo da sve dobro osmislite, da sve pripremite i organizujete, da budete proaktivni. Obezbedite bakama i dekama pametan telefon, tablet ili računar, dobru internet konekciju i jednostavnu aplikaciju za video-poziv, pa ćete moći da nazdravite s njima tokom ručka. A kada smo već kod ručka, svako od vas može da spremi svoj tradicionalni specijalitet za božićni ručak, pa da ih međusobno razmenite, kao kad slavite zajedno. Vi odnesite svima s kojima bite i inače slavili vašu čuvenu mimoza salatu, suprugova sestra nek spremi svoju tortu od pohovanih paprika za sve, baka nek se pobrine za podvarak, a deka za praseće pečenje...

Podstaknite decu da ove godine uzmu aktivnije učešće u spremanju obroka, postavljaju stola, serviranju ručka. Dozvolite im da se osete važnima i velikima, ako su dovoljno velika da im to nešto znači. Važno je i da osete duh Božića, duh porodičnog jedinstva, sloge i ljubavi, da shvate da je ovaj specifični trenutak samo delić njihovih života iz kojeg mogu da nauče kako da brinu i o sebi i o drugima.
Foto: pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno