Aktuelno
21.12.2020.

Kako da preživite rad od kuće dok su vam deca na raspustu

Da ne odbrojavamo poslednje dane jedne godine za koju ćemo dugo govoriti „Ne ponovila se“, danas bismo decu pritiskali da popravljaju ocene ili da „cementiraju“ petice, pravili planove za putovanja, doček s prijateljima ili porodicom i planove za zimovanje, ali trenutno nismo te sreće. Danas planiramo kako da se sačuvamo od korone, kako da sačuvamo mentalno zdravlje, biramo pidžamu za doček kod kuće u krugu porodice, nadamo se snegu kako bismo mogli na sankanje u gradu i razmišljamo kako da uklopimo naš rad od kuće i očekivanja dece koja su od danas na raspustu.

Veliki je to izazov za sve nas. Najteže će biti porodicama u kojima i mama i tata rade od kuće puno radno vreme, porodicama sa dvoje ili više dece kojoj je potrebna pomoć ili nadzor odraslih. Letos je bilo lakše, dan je bio duži, deca su mogla da borave napolju, rizik od širenja korone nije bio ni približan današnjem, pa će postavljanje granica biti izuzetno važno, kao i pravljenje čvrstih planova i jasne podele zaduženja, jer se valja spremiti i za praznike.
Ne očekujte da će biti lako i lepo, kao u pretprazničnim filmovima i reklamama, u kojima se vesela deca i nasmejani roditelji sreću u kuhinji, pevušeći doručkuju, a onda se razilaze uz poljupce i zagrljaje. Svako odlazi u svoju sobu, svako u miru i tišini uči, čita, slika, stvara, piše, radi nešto korisno, da bi se ponovo susreli tek na ručku (ko li ga je spremio) gde će sa najlepšim osmesima jedni drugima prepričati kako su proveli dan.

Pošto život nije film, a nije ni reklama, vi računajte da će vas, i u najidealnijim uslovima, deca ometati da bi: pitala šta da obuku, da bi vam tražila zagubljeni komad odeće, zagubljeni punjač za telefon, zagubljeni povodac za psa, da bi tražila da jedu, da.bi se požalila na brata i sestru (x20), da bi vam rekla da im je dosadno (x8), da bi rekla da ih boli stomak ili glava ili peta, da bi vas obavestila da će sada da idu u toalet, da bi opet tražila da jedu, da vam kažu da su se potukli ili da vas pitaju moraju li opet da idu na istu plažu na kojoj im je pesak jednom ušao u oči...
Ovo, osim ako vaša deca nemaju anđeoska krila, nećete moći u potpunosti da sprečite, ali svakako pokušajte da ih navedete da budu što mirnija, što bolja, što poslušnija i što saradljivija.

  • Pravite plan dan za dan tako da deca znaju kada počinje vreme namenjeno samo njima.
  • Objasnite im da vi morate da radite iako su oni na raspustu i da im u radno vreme nećete biti na raspolaganju.
  • Slikovito dočarajte deci, u skladu s njihovim uzrastom, kakve su posledice neurađenog ili loše urađenog posla, do čega može da dođe ako vas ometaju.
  • Tražite da vam uvek dan unapred kažu šta će raditi dok ste vi „na poslu“ i šta bi volela da radite po završetku vašeg radnog vremena.
  • Ako ne insistirate na ranom buđenju i strogom rasporedu aktivnosti tokom raspusta, gledajte da obavite sve kućne obaveze dok deca ne ustanu.
  • Ukoliko su deca mala, ostavite im doručak u kuhinji, da mogu samo da ga uzmu, a ako su strarija, doručak mogu da pripreme ili da kupe sama.
  • Ne branite im da gledaju filmove i serije, ali pazite da ne preteraju. Bez obzira na okolnosti, ne treba im dozvoliti da pola dana provedu pred ekranima.
  • Tražite od njih da sarađuju više i bolje nego ikad. Starijem detetu poverite dodatnu odgovornost – da pazi na mlađeg brata ili sestru, da ga animira i čuva, kao da vi niste kod kuće.
  • Kažite deci da su ona sada zadužena za snabdevanje porodice (i đak-prvak može da kupi hleb i mleko), za higijenu (usisavanje, bacanje smeća, kačenje veša, pranje sudova...), za brigu o kućnim ljubimcima (šetanje psa, sipanje vode maci, hranjenje ribica...)
  • Zadužite ih da naprave čestitke i poklone za bake, deke, omiljene komšije, za kumove i porodične prijatelje, dekoraciju za kuću ili ukrase za jelku. Zadužite ih da nađu neka kreativna rešenje koja im se dopadaju, neke ideje koje mogu da realizuju bez vas, nabavite im sav potreban pribor i materijal i nadajte se da će ih ovo okupirati danima.
  • Podsetite ih da mogu da igraju društvene igre i da slažu slagalice.
  • Zadužite ih da zajednički naprave jelovnik za novogodišnju noć, da na internetu nađu recepte za jela koja žele da spremate i da vam ih dostave u pisanoj formi.
  • Ako su vam deca dovoljno velika i ako su vremenski uslovi dobri (ne pada kiša, nema severca i košave, vazduh je čist) pošaljite ih na sat-dva napolje sa drugarima. Nek šetaju, nek šutiraju loptu, nek voze trotinet negde gde nema saobraćaja.

I najvažnije: Ne budite prestrogi ni prema sebi, ni prema deci, trudite se da sačuvajte nerve. Ne očekujte da u ovim okolnostima koje su sve samo ne normalne sve funkcioniše besprekorno. Dovoljno dobro je i više nego dobro.
Foto: unsplash, pixabay, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno