Aktuelno
17.11.2020.

Podržite novu fantastičnu kampanju „Tako mali da bi u srce stali“

Svetski dan prevremeno rođene dece, 17. novembar, ove godine će biti obeležen na poseban način. UNICEF u Srbiji pokreće veliku humanitarnu kampanju pod sloganom „Tako mali da bi u srce stali“ kojom poziva sve građane i firme da podrže modernizovanje odeljenja neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Kampanja traje od 16. novembra 2020. do 7. januara 2021. godine.

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba, a u Srbiji više od 4.000 sićušnih bića, od kojih čak 60 odsto zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja. To znači da u našoj zemlji svakoga dana sedam beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške. Kampanju je podržala i ambasadorka UNICEF-a, Ana Ivanović, koja je prošle godine posetila jedinicu neonatalne intenzivne nege u Beogradu.
– Veoma sam srećna kada vidim koliko dece može da preživi ukoliko im za to osiguramo najbolje uslove. Pozivam sve da se uključe u UNICEF-ovu kampanju i pomognu koliko mogu, kako bi svaka beba u Srbiji dobila šansu da preživi i razvije svoje pune potencijale – rekla je Ana Ivanović.

Sredstva prikupljena tokom kampanje UNICEF će nameniti za opremanje i modernizovanje neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu, za pokretanje programa i unapređenje usluga za podršku razvoju prevremeno rođenih beba, te podršku u osnivanju prvog resursnog centra za rani razvoj dece u Srbiji. Naime, prevremeno rođenoj deci neophodna je podrška i nakon izlaska iz bolnice, jer imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. Stoga su angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji za zdravlje i budućnost deteta, posebno za decu koja su rođena pre vremena.
Fotot: UNICEF Srbija/Vas, UNICEF Srbija/Pančić

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno