Aktuelno
21.11.2013.

Izraz "selfi" pobedio "tverkovanje" na izboru za reč godine

Izraz "selfi" pobedio "tverkovanje" na izboru za reč godine
Izraz "selfi", koji označava autoportret najčešće uslikan mobilnim telefonom, proglašen je za reč godine, prema izboru urednika Oksfordskog rečnika. Izraz koji je prvi put korišćen 2002. godine na jednom forumu sada je postao mejnstrim, a autoportreti su toliko popularni da je čak i papa Franja letos napravio svoj "selfi".
Čak i Papa Franja voli dobar "selfi", a ovde se slikao sa tinejdžerima u Crkvi svetog Avgustina u Rimu
Prema navodima sa Oksforda, prva poruka u kojoj je korišćen izraz "selfi" objavljena je na australijskom forumu i glasila je ovako: "'Napio sam se na proslavi 21. rođendana svog drugara. Sapleo sam se i sleteo pravo na usnu. Sada imam rupu dužine jednog centimetra na donjoj usni. Izvinite zbog fokusa, u pitanju je selfi". Od izraza selfi kasnije su nastali i srodni izrazi "helfi" (fotografija nečije kose), "belfi" (fotografija nečije zadnjice), "drelfi" ("selfi" u pijanom stanju) i slično.
Slavne ličnosti kao što je Kim Kardašijan redovno objavljuju "selfije" na društvenim mrežama
- Uočili smo rastući trend u upotrebi reči "selfi" i zbog toga smo odlučili da je proglasimo rečju godine. Društvene mreže su popularizovale ovaj termin, ali se u svakodnevnoj komunikaciji on koristi tek od prošle godine - objasnila je Džudi Pirsal, glavna urednica Oksfordskog rečnika.
Tokom poslednjih godinu dana, učestalost upotrebe reči "selfi" porasla je za neverovatnih 17.000 odsto, prema istraživanjima urednika rečnika. Za to istraživanje korišćen je program koji prikuplja oko 150 miliona engleskih reči koje se koriste za mesec dana. Urednici Oksfordskog rečnika razmatraju da uvrste reč "selfi" u svoje sledeće izdanje. 

slika:rescu.com.au 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno