Aktuelno
20.05.2020.

Od 28. maja kreće elektronsko zakazivanje upisa i testiranja prvaka

Kako bi upis dece u prvi razred osnovne škole bio pojednostavljen na portalu e-Uprava, od 28. maja 2020. godine biće omogućena usluga e-Zakazivanje termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda koja će omogućiti roditeljima i starateljima da jednim odlaskom u školu završe sve u vezi sa upisom i testiranjem dece.


Usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje biće dostupna do 10. jula ove godine. Preko aplikacije e-Upis izvršiće se upis učenika u školu, kao i povlačenje neophodnih dokumenata (iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu).
Roditelji, staratelji i zakonski zastupnici prilikom upisa deteta u školu ne donose nijedan dokument jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen pre 16. marta ili ako je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara, roditelj dostavlja školi lekarsko uverenje.


Upis učenika u prvi razred osnovne škole, u skladu sa zakazanim terminima, obavljaće se od 1. juna do 20. jula, a nakon upisa u školu, istog dana u zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog škole testiraće budućeg đaka prvaka. Od 1. aprila roditelji imaju mogućnost da elektronskim putem iskažu interesovanje za upis deteta u prvi razred u određenu osnovnu školu na teritoriji Republike Srbije preko portala e-Uprava.

Prošle godine zahvaljujući elektronskoj usluzi eUpis upisano više od 60 hiljada đaka u prvi razred osnovne škole. Roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.
Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Foto: olgadegtyareva.com, rd.com, autismts.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno