Aktuelno
26.12.2021.

Mame, bake i tetke, spremajte poklone, danas su Materice

Danas su Materice, praznik majki, jedan od onih koji deca najvše vole jer dobijaju poklone. Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena koji se uvek obeležava dve nedelje pred Božić. Tog dana deca treba rano da ustanu, pre roditelja, i da kanapom, pantljikom, mašnom, šalom, maramom ili kaišem zavežu mami noge, čestitaju joj praznik i traže poklone kako bi je „odrešila“. Mama prvo treba malo da se buni, da negoduje, da se pravda što ništa nije kupila i spremila, a onda da daruje decu.


Nekada davno, ali i ne baš tako davno, deca su za materice dobijala šaku oraha ili bombona, jabuku, pomorandžu, neki slatkiš, čarape i slične sitnice, a danas trošimo mnogo i na ovaj dan. Zato, drage mame, bake, tetke..., ne preterujte kad danas krenete u kupovinu poklona. Omiljeni slatkiš, lepe rukavice ili kapa, klisko za prvi pravi sneg, šolja za čaj ili neka igračkica biće sasvim dovoljni. Za dva dana će Nova godina, za nedelju dana Oci i Božić, pa darove valja pažljivo rasporediti, da im ne bude previše.

Uostalom, suština Detinjaca, Materica i Očeva, praznicima koji prethode Božiću nije u darivanju već u mirenju čoveka sa Bogom, odvezivanju od veza grehovnih i povezivanje novom ljubavlju za Boga. Inače, u narodu se smatra da su Materice ipak najsvečaniji od ova tri praznika.
Foto:jess-bailey-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno