Aktuelno
09.12.2019.

Znate li kako da zaštitite i sebe i decu od štetnih čestica iz vazduha

Zagađenje vazduha u Srbiji prethodnih dana ponovo dostiže veoma visoke vrednosti. Od toga da li smo na prvom, četvrtom ili ko zna kom mestu na listi najzagađenijih gradova u svetu, daleko je važnije možemo li i kako da se zaštitimo, a posebno je važno na nađemo način da pomognemo najmlađima da što bezbolnije prođu kroz ovaj period.


Najzagađeniji grad u regionu je Sarajevo, a u Srbiji u kritična mesta spadaju Beograd, Zaječar, Valjevo, Užice, Niš i, naravno, Bor. Zagađenje izazivaju kako gust saobraćaj, tako i industrija i individualna ložišta, pa građani, pored teških metala, poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, udišu i smešu dima, čađi, prašine i kiseline. Sve to, objašnjavaju stručnjaci, može da izazove ozbiljna oboljenja disajnih organa i oštećenja mozga, pa čak i problematično ponašanje dece.
Kada zagađenje kao juče dostigne taj nivo da se vidi golim okom, lekari osetljivim kategorijama, u koju svakako spadaju deca, savetuju da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem.


Pulmolog dr Tanja Radosavljević izjavila je još u oktobru za TV Prva da su nano maske jedina prava zaštita od aerozagađenja i da obične hirurške maske ništa ne znače. Ona je tom prilikom naglasila da stavljanje vlažnih maramica na usta može da izazove još veći problem, kao i provetravanje kuća, stanova, kancelarija i ostalih zatvorenih prostorija u vreme najvećeg zagađenja.
Zato pratite nivo zagađenja preko aplikacija za mobilne telefone ili sajtova gradskih zavoda za javno zdravlje, i postupajte u skladu sa uputstvima i savetima lekara.
Foto: babycenter.com, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno