Aktuelno
31.10.2022.

Evo zašto treba da im nabavite kostim za Noć veštica

Da im se deca ne bi izdvajala od vršnjaka, mnogi roditelji su spremni da urade svašta. Da padaju na svako njihovo „Svi to imaju, hoću i ja“ ili „Svi mogu, samo vi meni ne date“... Da pozajmljuju novac za preskupe telefone, da čekovima isplaćuju preskupe patike i trenerke, da uzimaju keš kredite za basnoslovne proslave rođendana, da „zažmure“ na njihov stil oblačenja i muzički ukus, ali postoje momenti kada roditeljski principi ostaju čvrsti ko stena.
„Moje dete neće slaviti Noć veštica i odavati počast onozemaljskim silama“!

Noć veštica, u zapadnom svetu poznat kao Halloween, „pada“ 31. oktobra, na dan kada pravoslavci slave Svetog Luku. I dok se naš svetac obeležava samo u porodicama čija je krsna slava, decu ipak više privlače veseli kostimi za maskenbal. Kod nas nema izdubljenih bundeva i sakupljanja slatkiše, kao u dobrom delu sveta, ali to ne sprečava protivnike ove zabave, kao i većine novotarija koje stižu sa zapada, da se zdušno bune.

Pa, ako već pravite razne kompromise, napravite i ovaj i dopustite deci da se zabave. Ne, ne treba da im organizujete Halloween, samo im dozvolite da se kostimiraju za zabavu u vrtiću, školi, školi stranih jezika... Ako vas ne mrzi, pomozite im da naprave “strašan” kostim duha od starog čaršafa pa „padajte u nesvest“ od straha dok vas dete juri po stanu, nabavite mu povez za oči, vežite maramu i sašijte prslučić da bi moglo da se uživi u ulogu gusara ili mu, što je najjednostavnije, kupite kostim, a najbolji izbor ima „Zavrzlama“, Ustanička 127, Beograd.

Kostimi za Halloween za devojčice

I devojčice mogu da budu strašne veštičice ili gusarke, mada i kostim vampira može da uplaši sve ukućane. Kostimi imaju posebnu ulogu za decu, ona vole da se maskiraju i tumače različite likove. Od stidljivog deteta da “naprave”brbljivca, od nestašne devojčice gracioznu princezu. I stariji vole da se maskiraju, ali ipak se retko održavaju kod nasmaskenbali. Možda već sledeći rođendan vašeg mališana može biti sa tom tematikom. Kada se maskiramo, mi smo zapravo neko drugi, pa se unosimo u ulogu, neko policajca, drugi vatrogasca, treći doktora. Bitno je da se igramo, vežbamo, glumimo i podstičemo, pre svih, decu da maštaju.

A kad smo već kod 31.oktobra... Opustite se! Noć veštica je samo još jedan povod za ludovanje i smeh i tako se prema tome treba odnositi. Kao prema Deda Mrazu, slavljenju Nove godine.

Ako imate ljubimce i njih možete kostimizirati. Amerikanci za njih potroše 4,6 miliona dolara godišnje. Možda zato što ih oblačenje ljubimaca u kostime mnogo veseli ili im je to dan za opuštanje i razbibrigu. Treba takvi dani da nam ne budu retkost, već možda tradicija, bez obzira koji je dan i mesec u godini. Zato verujemo da treba da pustite decu da se makar taj jedan dan zabave, a vi ih sa tradicijom i korenima upoznajte svih ostalih dana u godini. Verujte, neće zastraniti, a vi ćete se na kraju rastopiti od miline kad ih vidite onako slatke, kostimirane i vesele, a u ovom slučaju i strašne.

foto:conner-baker-unsplash,fotoshautnah-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno