Aktuelno
08.11.2013.

Uvodi se nova obavezna vakcina

Uvodi se nova obavezna vakcina

Borbu protiv zaraznih bolesti Srbija će pojačati vraćanjem sanitarnih inspektora na sve granične prelaze i uvođenjem još jedne obavezne vakcine - protiv pneumokoknih infekcija, uz 10 postojećih. Ta infekcija je bakterijska i zahvata disajne organe, a može ući i u krv.
Tako je bar predviđeno predlogom novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Važeći zakon usvojen je 2004. godine, a sada kao zemlja na putu ka EU, moramo da prihvatimo standarde i u zaštiti od zaraznih bolesti.

"Interes EU je da zarazne bolesti budu pod kontrolom, ali mi u ovoj oblasti nismo loši, kontrolišimo ih bolje bar od polovine članica EU.  Ali, moramo u regulativu o zaraznim bolestima da dodamo delove iz evropskih, a prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije i međunarodnih propisa, pre svega vezano za karantine i vanredne situacije, kaže profesor dr Branislav Tiodorović, predsednik radne grupe za izradu zakona.

Kon: Samo za decu sa hronicnim bolestima obavezna 11. vakcina
Epidemiolog beogradskog Zavoda za zaštitu javnog zdravlja Predrag Kon izjavio je danas da će nova obavezna 11. vakcina - protiv pneumokoknih bakterija biti uvedena samo za rizične kategorije dece mlađe od pet godina.
"Vakcinacija protiv invazivne pneumokokne bolesti postaje obavezna za decu obolelu od hroničnih bolesti koje mogu biti posebno rizične a vezane su za tu bakteriju koja izaziva invazivne bolesti poput upale pluća, sepse ili meningitisa", rekao je Kon agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, vakcina protiv pneumokoknih infekcija upravo štiti od ozbiljnjih invazinvih bolesti ali i od neinvazivnih kao što je upala srednjeg uha.

Vakcinacija je obavezna ali ne za svu decu, samo za onu koja imaju hroničnu bolest, cističnu fibrozu, ili ako se radi o posebnom oboljenju za koje pedijatar smatra da je zaštita neophodna, kazao je Kon.
Beta

slika:www.b92.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno