Aktuelno
17.08.2019.

Pomozite Nišliji: Da li je Tea dete, bišon, pomeranac ili konobarica?

Kao i nekad davno i danas svi belosvetski trendovi prvo stižu u Beograd, pa se onda šire Srbijom. To važi za modu, za automobile, popularnu hranu, sportove i hobije, nameštaj i zanimanja, ali i za imena koja se daju deci. Da u svemu tome ima nečeg čudnog, što odstupa od tradicije i uobičajenih normi, svedoči post jednog Nišlije koji se ovih dana širi društvenim mrežama.


Pisali smo o tome pre neku godinu jer smo bili iznenađeni činjenicom da deca i psi danas sve češće nose ista imena. U jednom novobeogradskom parku upoznali smo gospođu Miru koja često mora da doziva svog psa. Kad god je ona ona iz sveg glasa viknula „Laveeee! Dolazi ovamoooo!“, do nje su dotrčavala dva dečaka, jedna pudla, jedan mešanac i jedan engleski buldog. Isto se dešavalo kada Larina mama, iznervirana što ona gaca po blatu, pozove svoju ćerku – dotrčavale su i njena trogodišnjakinja i trinaestomesečna bišonka.


Parnjake među decom imali su i Balša, Bole, Frida, Dora, Višnja i Maša, jedino se na poziv „Budimireeeee“, nije odazivalo nijedno dete jer se, naravno, nijedno ne zove kao on.
– Sve je više pasa koji se zovu isto kao deca mojih rođaka i prijatelja i sve je više dece koja, čini mi se, imaju imena koja pre pristaju psima nego ljudima. Pa kako da se ne iznenadim kad mi u ring uđu Višnja ili Maša. Svaki put pomislim da je neko dete zalutalo. Ta, da kažem, ljudska imena uglavnom dobijaju kućni psi, ljubimci, dok se uzgajivači i dalje opredeljuju za Astre, Arone, Atile... – rekla nam je tada Gordana J., kinološki sudija.


Na šetalištu pored Tamiša u Pančevu upoznali smo Lavovu mamu Zoranu i Lavovu „mamu“ Miru. Njih dve se uvek obraduju jedna drugoj kad se sretnu, a i „momci“ su se lepo družili.
– Još dok sam bila trudna odlučila sam da mi se sin zove Lav. Lepo, moćno muško ime. Moćnije od Vuka ili Luke, kako se zove svaki drugi dečak. Što bi meni smetalo što se tri psa iz parka zovu kao moje dete – kaže Zorana i ponosno dodaje „Lav je kralj životinja, a moj Lav je moj kralj“.


U slučaju drugog Lava, prelepe srednje aprikot pudle ili možda bolje reći pudlana, za izbor imena bila je presudna čupava glavica koja je gospođa Miru podsetila na grivu.
– Ja se imenima nikad nisam opterećivala, što bih sad. Uostalom, baš je lepo kad ja viknem „Laveeee“ a njih petorica trče ka meni. Ne zna se koji je slađi, ovi dvonožni ili ovi čupavi i repati – priča kroz smeh Mira i šeretski dodaje „Makar nam se deca i psi lepo zovu, a ne ko onaj jadan Budimir“.

Šta mislite? Da li je Tea primerenije ime za psa ili za dete?
Imate li vi omiljena imena?

Foto: dreamstime_m_79412556-christinlola, zachary-kadolph-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno