Aktuelno
25.05.2019.

Naučite kako da se zaštitite od napada vrana

Već nekoliko dana brojni Beograđani, a sigurni smo i žitelji drugih gradova i mesta širom Srbije, saniraju sitne povrede koje su im nanele vrane. Mahom je reč o ogrebotinama po licu, glavi i ramenima koje će daleko brže proći od straha koji ostaje nakon susreta sa ovim pticama. Laicima ovakvi napadi deluju dramatično, čak kada su za njih samo čuli, pa sa zebnjom i dodatnim oprezom prolaze ispod krošnji na kojima se vrane gnezde.

 

 

Oprez je na mestu, ali razloga za strah nema jer a ponašanje vrana koje mnoge podseća na prizore iz Hičkokovog čuvenog filma „Ptice“ nije ništa drugo do roditeljska briga i upozorenje ljudima da se ne približavaju njihovim mladuncima u vreme kada oni nevešto poleću iz gnezda.

 

 

„Vrane napadaju ljude u blizini gnezda jer se boje za svoje mladunce, naročito ako su pala iz gnezda na travu. Tada odrasle ptice brane teritoriju i mladunce, pa može doći i do napada ukoliko se prolaznik previše približio mladuncu. Najpre odrasle ptice počinju glasno da šalju znake upozorenja snažnim gakanjem, nakon čega mogu da se upute ka potencijalnom uljezu sa lažnim ili pravim napadima u cilju odbrane mladunaca. Kad mladunci postanu spremni za let, nema bojazni od napada“, poručuju iz Zavoda za zaštitu prirode.

 

 

U odbrani, ako do napada dođe, može da pomogne kišobran, a ako ga nemate gledajte da se što pre, bez panike i naglih pokreta, udaljite od mesta gde vrane brane teritoriju. Naročit oprez preporučuje se roditeljima sa malom decom, ali bi i školarce, koji gradom idu sami ili sa drugarima, valjalo naučiti kako da se zaštite i odbrane.

Foto: arstechnica.com, backyardbuddies.org.au, earthtouchnews.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno