Aktuelno
09.01.2019.

I po mrazu se izlazi

Iza nas je još jedna tura praznika koji se po pravilu provode u kući, čemu su dodatno doprineli mraz i velika količina padavina, pa je većina klinaca u snegu uživala gledajući ga kroz prozor. Sada se, savetuju pedijatri, valja vratiti u normalan ritam i obezbediti deci preporučenih 60 minuta boravka na svežem vazduhu uz pojačane mere opreza i pravilno odevanje. Ne uskraćujte deci kretanje ni igru na snegu, jer ona moraju negde da istroše višak energije i da se aktiviraju.

Ukoliko je dete zdravo, spoljašnja teperatura nije niža od - 5 i nema vetra, ono napolju, u pokretu, može da provede sat vremena, a na temperaturama koje se kreću oko - 10 stepeni neće im škoditi polučasovno grudvanje, sankanje, trčkaranje po snegu i pravljenje Sneška Belića. Ukoliko je vetrovito i ako se živa u termometru spusti ispod - 10, aktivnosti treba preseliti negde unutra.
No, koliko god vremena dete provodilo napolju, ono mora da bude adekvatno obučeno i obuveno. Pravilno oblačenje podrazumeva slojevitost i nošenje kapa i rukavica, a na nogama treba da ima nepromočivu obuću koja se ne kliza i koja ne steže čak ni sa dva para tankih čarapa.

Kape, rukavice i dobra obuća su, poručuju pedijatri, posebno važni jer se najveći deo energije gubi preko glave i ekstremiteta do kojih krv, zbog udaljenosti od srca, najteže stiže. Idealno bi bilo da rukavice budu od nepromočivih materijala i da nemaju odvojene prste, već samo odvojen palac, jer se tako sporije hlade i sporije mrznu. Ovo pravilo je posebno važno za sasvim malu decu u kolicima i ona koj po snegu ne mogu brzo da se kreću.

Kada je reč o odevanju beba, imajte na umu na one moraju da imaju na sebi tri sloja odeće, s tim da prvi sloj treba da bude mekan i tanak, a na kraju ide skafander ili nepromočive pantalonice i jaknica. Ako bebu vozite u kolicima, obavezno preko nje prebacite tanko ćebence i podignite nadstrešnicu, ali joj nikako ne stavljajte šal preko usta. Beba će ga disanjem ukvasiti, a onda će kroz nakvašen šal udisati još hladniji vazduh i mikro kristale leda koji nastaju prolaskom ledenog vazduha kroz vlažnu tkaninu.

A sad kad ste se dobro obukli i krenuli napolje, imajte na umu i ovo:

* Ne udaljavajte se previše od kuće, kako biste za najviše 20 minuta mogli da se vratite u toplo.
* Redovno proveravajte da li su detetu ruke ledene i da li su mu usta modra od hladnoće. Beba neće znati da vam kaže da joj je hladno, a starije dete će to kriti jer neće želeti da ide kući.
* S vremena na vreme pipnite detetu vratić. Dokle god je topao, sve je u redu.
* Na svakih 15-20 minuta proverite da li je bebi pelena suva. Ako nije, pravac kući.
* Pazite da ne pretoplite dete, jer će se oznojiti, a to, u kombinaciji sa mrazom, može da bude još opasnije od manjka odeće.

Foto: michal-janek-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno