Aktuelno
01.01.2019.

Ovo je dan za šetnju

U većini porodica s decom, pod uslovom da nisu nigde otputovale, 1. januar uvek protiče isto – ustaje se kasno, otvaraju se pokloni, razmenjuju se SMS čestitke, prepričavaju se utisci s dočeka, jedu se podgrejane sarme i ruska salata... Teško da išta drugo stane između jela, repriza filmova i izležavanja, a valjalo bi umetnuti jednu šetnju. Toplo se obucite i izađite napolje. Prijaće vam pola sata brzog hoda ili jedna duža šetnja.

Prosečan čovek 31. decembra i 1. januara unese 1.500 kalorija više nego obično, a deca, u zavisnosti od uzrasta, između 700 i 1.000, a njih negde treba potrošiti. Izvesno je da šetnja ne može da ih sagori, ali potpomognuta nešto nižom temperaturom daje odlične rezultate.
Ako su klinci preterali sa slatkišima, dobro će im doći da se istrče.
Šetnja po hladnoći, naročito ako malo ubrzate, u početku vam neće izgledati kao dobra ideja. No, nakon samo 10 minuta počeće da vam se vraća energija, pa će se i korak sam produžiti. Kad se vratite u toplo, bićete kao novi.

Ako ste poremetili ritam spavanja, a verovatno jeste, šetnja po hladnoći će vam pomoći da uveče lakše i brže utonete u san. Sutradan ćete se probuditi čili i veseli. Boravak u toplim, zagušljivim i neprovetrenim prostorijama, naročito ako se u njima pušilo, nikome ne prija, a naročito deci, i zato je šetnja po svežem vazduhu za njih ne samo dobra već i lekovita. Kiseonik će dobro doći i vama pa ćete, uverićete se brzo, i vaš mozak bolje funkcionisati.

A kad vam se obrazi zarumene od hladnoće i kad vam krv prostruji celim telom od šetnje, razmislite da obiđete bake i deke, usamljene rođake ili da svratite do komšija koje žive same i čestitate im Novu godinu. Nekoga ćete obradovati, što je odličan nov početak, ali i sjajna repriza dočeka.

Foto: billingsanimalfamilyhospital.com, irishtimes.com, washington.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno