Aktuelno
18.12.2018.

Da nam živi, živi jelka

Znamo da je veštačka jelka zahvalnija za čuvanje i održavanje, a kako može da se koristi godinama, ne može se osporiti ni da je mnogo jeftinija od prirodne, one s busenom. Preboleli biste vi i cenu, ali duša vas boli kad pomislite da to nežno stablo prelepog mirisa možda neće živo dočekati ni Božić. Ne brinite... Uz naše savete, vaša jelkica će ostati živa i zdrava dok je ne zasadite.

Zdrava i pažljivo odabrana jelka s busenom može uz dobru negu da se održi u životu u žardinjeri do prvih lepih dana za sadnju, pa čak i do sledeće nove godine. Važno je samo da je lepo mazite i pazite.
Za početak bi možda bilo dobro da prestanemo da je zovemo jelka, pošto se u rasadnicima najviše prodaju smrče jer su daleko otpornije na promenu temperature i gradsku sredinu od jela.

Dakle, vi prvo treba da se odlučite između obične, tj. bele smrče i bodljikave smrče među koje spada i ona najlepša i najotpornija od svih – srebrna. Iako su bele jeftinije, srebrne najbolje podnose presađivanje. Imaju duže, čvrste, oštre četine, plavozelene boje koja se sjajno slaže sa svim ukrasima.
A ako baš insistirate na jelci, birajte dugoigličastu srebrnu koja je otporna na mraz, sušu, vetar, pa čak i na gradski smog, ali je zato nešto skuplja.

 

Koje god drvce da odaberete, držite ga nekoliko dana u prohladnoj prostoriji, da bi se adaptiralo. Pre unošenja u sobu u kojoj ste mu našli počasno mesto nemojte da ga zalivate, već ga samo povremeno orošavajte. Zasadite jelkicu u što veću žardinjeru, ali pažljivo, da joj ne oštetite korenje, a prilikom kićenja vodite računa o pupoljcima, jer bi valjalo da ih očuvate.

U sobnim uslovima vaše novogodišnje drvce može bez problema da opstane dvadesetak dana. Posle praznika jelku ponovo iznesite u hladnu prostoriju ili na zastakljenu terasu, jer je važno da bude zaštićena od mraza i snega. Zapravo, najbolje bi bilo ako bi u tim uslovima mogla da prezimi makar do druge polovine februara kada biste najranije mogli da je posadite. Ipak, vodite računa i to ne radite ukoliko pada sneg i ukoliko se očekuje da temperatura.

Foto: dreamstime_m_41521807-Monkey-Business-Images, dreamstime_m_100059723-Famveldman

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno