Aktuelno
08.12.2018.

Maska čuva mozak

Ima tako nekih dana kada je vazduh toliko zagađen da sa svakim udahom pluća punimo najčudesnijom mešavinom teških metala, dima, čađi, prašine, kiseline i ko zna čega još. I dok mi odrasli koliko-toliko uspevamo da se izborimo s tim, bebe i deca, čiji disajni organi nisu ni dovoljno razvijeni ni dovoljno otporni, počinju da obolevaju od opstrukcija, astme, upale pluća i, tvrde američki stručnjaci, oštećenja mozga. Uticaj zagađenog vazduha na dečji organizam toliko je veliki da ga lekari povezuju i sa problematičnim ponašanjem.

Zagađenje vazduha već decenijama unazad najizraženije je u gradovima jer ga izazivaju kako gust saobraćaj, tako i industrija i individualna ložišta. Najzagađeniji grad u regionu je Sarajevo, a u Srbiji u kritična mesta spadaju Beograd, Zaječar, Valjevo, Užice i Niš čiji žitelji pored teških metala, poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, udišu i smešu dima, čađi, prašine i kiseline. Sve to može da izazove ozbiljna oboljenja disajnih organa, oštećenja mozga i problematično ponašanje.
O tome svedoči i najnovije istraživanje profesora Medicinskog fakulteta „Kek“ na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji.

„Udisanje zagađenog vazduha je toksično za mozak, posebno kod dece i adolescenata, što smo i dokazali velikim istraživanjem kojim je tokom devet godina bilo obuhvaćeno 700 ispitanika. Analiza objavljena u časopisu ’Journal of Abnormal Psichologi’ pokazala je da su adolescenti, koji su u prvim godinama života bili izloženi zagađenom vazduhu, bili skloni delinkventnom ponašanju, bežanju od kuće, svađama s roditeljima, depresiji...“.

Najopasnije su, zaključeno je, čestice čađi iz kotlarnica i olova iz izduvnih gasova automobila, pa se roditeljima savetuje da decu ne šetaju u blizini saobraćajnica, posebno ne u danima bez vetra. Oprez se savetuje i po magli, kada boravak napolju treba ograničiti na 20 do 30 minuta.
Jedno od rešenja je da deci nabavite medicinske maske, koje će uspeti da zadrže makar deo štetnih supstanci od vazduha i da tako predupredite oštećenja disajnih organa i negativan uticaj na mozak.

Foto: kidsinthehouse.com, virginmediatelevision.ie, familydoctor.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno