Aktuelno
03.09.2018.

Jeftino je nekad skuplje

Mnogi supermarketi i hipermarketi već nedeljama reklamiraju neverovatnu ponudu – skoro pedeset svezaka i ranac za samo 1.001, 1.201, 1.401 dinar – kojoj je teško odoleti. No, ako spadate u roditelje imune na trgovačke cake, vama tek predstoji kupovina školskog pribora čiji je raspon cena neverovatno velik, pa valja biti mudar.
Kao što postoje pravila za kupovinu rančeva, tako postoje i pravila za odabir i kupovinu školskog pribora koje delimo s vama.

To što još niste kupili polovinu knjižare znači samo jedno – znate da se školski pribor kupuje tek kad počne školska godina i to po spisku koji je napravljen na osnovu nastavničkih preporuka i zahteva. Sve drugo je, tvrde iskusni roditelji, rasipanje novca u mesecu koji spada u najteže za porodice sa školarcima. Ovo je podjednako važno i za prvake i za starije osnovce, jer sveske koje se kupuju unapred često ne odgovaraju očekivanjima učitelja i nastavnika.

Ukoliko imate prvaka, sačekajte da vam učiteljica izdiktira šta će detetu biti potrebno, pa tek onda krenite u kupovinu. Za mališane obavezno birajte malo kvalitetnije, a samim tim i malo skuplje sveske, olovke, gumice i bojice jer će često grešiti i brisati napisano, od čega će se nekvalitetniji papir cepati. Kako dete raste, tako postaje urednije, pa su manje šanse da gumicom ošteti listove svezaka.
Deci dozvolite da sama izaberu korice, ali izbegavajte one sa grbovima fudbalskih klubova, jer to može da bude uzrok sukoba među dečacima. Ne kupujte ni ukoričene sveske, ukoliko ih učiteljica ili neki nastavnik nije izričito tražio, jer one nepotrebno otežavaju ranac.

I olovke i bojice treba da budu što kvalitetnije, jer se one bolje oštre i teže lome. Ukoliko se odlučite za one što jeftinije, jer vam je cena jedini reper, početna ušteda će vam se brzo istopiti jer će dete za samo nekoliko dana početi da se žali da su mu se bojice i olovke od silnog zarezivanja i lomljenja svele na 2-3 cm. Isto pravilo važi i za lenjire, koji prvi stradaju. Oni elestični su znatno skuplji, ali imaju najveće šanse da u jednom komadu dočekaju kraj školske godine, za razliku od onih običnih koje ćete kupovati barem jednom mesečno.
S druge strane, ako znate da vam je dete zaboravno ili da često gubi svoje stvari, razmislite da li se isplati da dajete više novca za nešto što ćete ponovo kupovati jer je trajno nestalo.

Zapravo, veoma je važno da dete nauči da čuva svoje stvari, a ne da računa na zalihe koje su napravili mama i tata ili na to da će mu svaki put dati novac da kupi ono što nedostaje. Čuvanje stvari bi trebalo da se podrazumevaju, bilo da je reč o najjeftinijoj gumici ili o najskupljem šestaru, jer nije reč o ceni već o razvijanju osećaja odgovornosti. Naravno, šteta je veća ako dete izgubi komplet kvalitetnih lenjira i trouglova, hemijsku olovku i „minericu“, koji spadaju u skuplji školski pribor.
Za šta god da se odlučite, za skupe ili jeftine sveske, olovke, bojice, gumice, zarezače, tempere, blokove i ostale potrepštine, ne ponašajte se kao da će sutra kraj sveta. Ne pravite zalihe za čitavu godinu jer sve može da se dokupi ako zafali.

Foto: knau.org, guaymy.es, sourceofthespring.com, elmanana.com.mx, pioneerschool.us

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno