Aktuelno
13.08.2018.

Držite decu na oku

Vikend odlazak na Adu Ciganliju mogao je da zavije u crno jednu porodicu da nije bilo prisebnosti nepoznate žene koja je dvogodišnju devojčicu spasila od sigurnog utapanja. Dete se na beogradsko kupalište došlo u pratnji roditelja, brata i sestre i brčkalo se u delu jezera koji ne nadgledaju spasioci, što je moglo da ima fatalne posledice. Roditelji su je, pretpostavlja se, izgubili iz vida samo na tren, ali je to bilo dovoljno da se naguta vode i potone.
Malena je, zahvaljujući opreznoj ženi sa plaže, dobro, ali s tim ne treba računati već poštovati pravila ponašanja na kupalištima.
Zato – otvorite četvore oči i ne skidajte pogled sa dece!

Prvo pravilo bezbednosti – ne idite na neuređene i divlje plaže, kao ni na delove kupališta koja nisu pokrivena spasiocima, jer ta mesta zbog slojevtog, neravnog dna, virova, rastinja i lošeg prilaza mogu da budu opasna i za iskusne i dobre plivače, a kamo li za decu.

Drugo pravilo bezbednosti – ne računajte na to da su spasioci dadilje, Ne, nisu, jer brinu o svim kupačima, a ne samo o vašoj deci. Oni kažu da se deca na plažama i bazenima često gube, najčešće na samo pet do deset minuta, što je sasvim dovoljno da roditelje obuzme panika.

Treće pravilo bezbednosti – ne možete da sedite u bašti kafića, ćaskate s nekim ili čitate knjigu na krcatoj plaži i da se nadate da vam se dete neće zagubiti ili upasti u vodu. Ne računajte da će neko drugi paziti na njega.

Četvrto pravilo bezbednosti – mala deca u vodu smeju da ulaze samo sa roditeljima jer mogu da se povrede i udave čak i u plićaku, a posebno treba biti oprezan ukoliko je u vodi gužva. Dete ne bi smelo da uđe u vodu samo čak i ako je plivač, jer uvek neko može slučajno da ga potopi, gurne ili samo isprska, da ono u panici počne da tone.

Peto pravilo bezbednosti – ne računajte da je dete s prslukom na naduvavanje, šlaufom ili mišićima bezbedno, jer ova sredstva za održavanje na vodi mogu da budu veoma lošeg kvaliteta, s nepouzdanim ventilima, naročito ako ste ih kupili na uličnim tezgama, kineskim prodavnicama... Čak i ako je šlauf provereno dobar, dete u sekundi može da isklizne iz njega i da potone, a dušeci s kojih je lako skliznuti su još opasniji.

I na kraju, poštujte bezbednosna pravila koja važe za sve, pa i za vas. Znate, ako vi dovedete sebe u opasnost, u opasnosti će biti i vaše dete.

Kupajte se samo na mestima na kojima je dozvoljeno kupanje
Pre ulaska u vodu pokvasite telo i glavu.
Kupajte se najmanje dva sata nakon obroka.
Ne skačite jedni na druge, ne prskajte, ne potapajte i ne gurajte druge kupače.
Nemojte da plivate izvan obeleženih delova, već samo samo do bova, ne ulazite u vodu ako su talasi veliki.
Kupajte se u blizini spasilaca i samo za vreme rada spasilačke službe.
Ako niste dobar plivač, obavezno se javite spasiocu pre ulaska u vodu
Ne ulazite u vodu pod dejstvom alkohola

Foto: sf.co.ua, avantitravelinsurance.co.uk, businesswire.com, infokids.com.cy

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno